ČR patří v EU k podprůměrným "inovátorům"

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. března (zpravodaj ČTK) - Česko i Slovensko patří v rámci Evropské unie k podprůměru v tom, jakým způsobem přistupují k inovacím. Ukázaly to výsledky dnes zveřejněného žebříčku za rok 2009, v němž Evropská komise sleduje pokrok na tomto poli v 27členném bloku.

Češi i Slováci si vysloužili zařazení do třetí ze čtyř skupin, která nese označení "mírní inovátoři".

Jednotlivé země byly zkoumány na základě 29 různých ukazatelů. Jde třeba o to, jak se v dané zemi rozvíjí sektor lidských zdrojů, jaké investice podniky na inovace dávají, co realizují či jaký to má poté ekonomický dopad.

Podle výsledků v jednotlivých oblastech pak Brusel rozdělil země do čtyř skupin. Do kategorie "šampionů v inovacích" patří Dánsko, Finsko, Německo, Švédsko a Británie. Ve druhé skupině je devět zemí: Rakousko, Belgie, Kypr, Estonsko, Francie, Irsko, Lucembursko, Nizozemsko a Slovinsko.

Hned za ním na 15. místě pomyslného pořadí figuruje Česko, které podle komise patří do třetí skupiny - tedy k zemím, které je možné označit jako "mírné inovátory". V této skupině je i Slovensko, kterému patří 21. pozice. Nejhorší skupinu tvoří Bulharsko, Rumunsko a Lotyšsko.

Komise podotkla, že výsledky ukazují, že současná hospodářská krize může pozitivní vývoj v inovacích zaznamenaný v předchozích letech poněkud podkopat. EU se také nedaří dohnat v této oblasti třeba Spojené státy, připustil Brusel. Stále si však stojí lépe než některé rozvíjející se ekonomiky, jako jsou třeba Brazílie, Indie, Rusko či Čína. V nich se ale situace rychle zlepšuje, podotkla komise

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK