Sněmovna schválila nová pravidla fungování ČNB po přijetí eura

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Sněmovna dnes schválila návrh zákona o České národní bance (ČNB). Předloha upravuje působnost centrální banky po přijetí eura, kdy se země začlení do eurozóny a ČNB do Eurosystému, tedy k centrálním bankám států platících eurem. Nový zákon, v němž poslanci také upravili terminologii do souladu s lisabonskou smlouvou, nyní zamíří do Senátu.

Jak již dříve řekl ministr financí Eduard Janota, centrální banka už nebude vytvářet měnovou politiku ČR. Tu bude dělat Evropská centrální banka (ECB) a ČNB se na ní bude podílet.

Předloha bude mít odloženou platnost až do doby přijetí eura. Zatím není jasné, kdy to bude, Česko totiž datum vstupu do eurozóny dosud nestanovilo.

Hlavním cílem ČNB bude podílet se v rámci Evropského systému centrálních bank a v souladu s jeho měnovou politikou na cenové stabilitě. Ze zákona naopak zmizí ustanovení, že pokud tím není dotčen její hlavní cíl, Česká národní banka podporuje obecnou hospodářskou politiku vlády vedoucí k udržitelnému hospodářskému růstu. Zůstává však zásada, že ČNB jedná v souladu se zásadou otevřeného tržního hospodářství, navíc přibyla slova, že tak činí i s volnou soutěží.

Zákon také počítá s tím, že by se měl v bankovní radě snížit počet jejích členů z nynějších sedmi na pět. Důvodem je právě to, že po přijetí eura už nebude centrální banka rozhodovat o úrokových sazbách. Česko přijde o samostatnou měnovou politiku a tuzemská ekonomika se bude řídit úrokovými sazbami stanovovanými ECB. Zákon také podobně jako dosud stanoví podmínky, za jakých smí prezident republiky odvolat člena bankovní rady.

Nově bude ČNB také s povolením ECB vydávat euromince a eurobankovky. Zároveň ČNB zůstanou některé dosavadní pravomoci, jako například dohled nad finančním trhem, prodej státních dluhopisů nebo vypořádávání obchodů s cennými papíry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK