Pařížský klub odpustí Afghánistánu veškeré dluhy vůči jeho členům

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 17. března (ČTK) - Pařížský klub věřitelských států se dnes dohodl, že jeho členové odpustí válkou sužovanému Afghánistánu veškeré jeho dluhy vůči nim v celkové sumě 1,026 miliardy dolarů (asi 19 miliard Kč). Sdělila to dnes skupina členů klubu složená z Německa, Ruska a Spojených států.

"Jako příspěvek k ozdravení dluhové situace Islámské republiky Afghánistán se věřitelé Pařížského klubu rozhodli zrušit její dluh 441 milionů dolarů," uvádí se ve sdělení. Věřitelské státy se rovněž dohodli, že na bilaterální a dobrovolné bázi odpustí Afghánistánu dalších 585 milionů dolarů.

Pařížský klub má celkem 19 členů, kterými jsou vesměs nejbohatší státy světa. Jsou mezi nimi i Spojené státy, Francie, Japonsko a další členové G7, patří k nim ale i Rusko.

Dnešní rozhodnutí přivítalo ministerstvo financí USA, které je označilo za krok na cestě k hospodářské stabilizaci země. "Dnešní rozhodnutí je pro Afghánistán významným úspěchem a ukazuje, že mezinárodní společenství uznává pokrok, který země učinila v posílení své ekonomiky," uvedl tajemník ministerstva Neil Wolin. Dodal, že jeho úřad pomáhal afghánskému ministerstvu financí od roku 2002 ve zlepšování rozpočtového procesu, platebních systémů a při restrukturalizaci dluhu.

hp dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK