Nezaměstnanost v Řecku vzrostla nejvíce za minimálně 11 let

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 18. března (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Řecku vyskočila v posledním čtvrtletí loňského roku na 10,3 procenta ze 7,9 procenta, kde byla o rok dříve. Dnešní údaj byl nejvyšší od roku 2005 a vykázal nejprudší nárůst za nejméně 11 let od roku 1998, kdy začala řada čtvrtletních měření.

Počet nezaměstnaných v zemi odhadl řecký statistický úřad na 513.000 lidí. V meziročním srovnání to znamenalo nárůst o 31 procent.

Dnešní údaje naznačují, jaké problémy bude mít vláda, která se snaží bojovat s těžkou dlužnickou krizí, se snižováním rozpočtového deficitu. Samotný růst nezaměstnanosti tlačí vládní schodek vzhůru a snaha o razantní úspory výdajů a zvyšování příjmů pomocí vyšších daní může ekonomiku podle analytiků srazit do ještě hlubšího poklesu.

Vláda plánuje snížit rozpočtový deficit tento rok z loňských 12,7 procenta hrubého domácího produktu o čtyři procentní body. Do roku 2012 jej chce srazit pod tři procenta HDP. Podle ekonomů by ohlášené tři vlny snižování výdajů a zvyšování daní měly samy o sobě tohoto cíle dosáhnout, existuje však značné riziko, že to povede k prohloubení ekonomického poklesu, a tím k dalšímu propadu daňových příjmů .

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK