Poslanci by měli schválit zahrádkářský zákon a úpravu zakázek

19.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Poslanecká sněmovna by na své dnešní schůzi měla v závěrečném čtení schvalovat návrh nového zahrádkářského zákona, který upravuje pravidla této činnosti. Poslanci by měli rozhodnout také o nových pravidlech zadávání veřejných zakázek, řada z nich má sloužit k jejich větší průhlednosti a nižší možnosti korupce.

Zahrádkářský zákon má upravit pravidla hlavně pro zahrádkáře, kteří působí v rámci zahrádkářských osad. Má dát zahrádkářům větší jistotu, že nepřijdou o možnost provozovat svůj koníček, pokud jim obec například vypoví smlouvu o užívání pozemku. Ve hře je varianta, že by jim obec mohla nabídnout náhradní pozemky.

Na konečné schvalování čeká i vládní novela zákona o zadávání veřejných zakázek. Ta má zprůhlednit a usnadnit výběrové řízení a veřejné zakázky. Poslanci navrhují například, aby losování uchazečů přímo kontroloval notář, a nikoli aby jen dosvědčoval výsledek. Členové hodnotících komisí by také mohli být zodpovědní za svá doporučení a kdyby rozhodli špatně, hrozila by jim za to až stotisícová pokuta.

Poslanci by dnes také mohli volit nové členy rad Českého rozhlasu a České televize. Volit by měli i předsedu dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu. Zda se sněmovna bude držet navrženého programu, není jisté. Poslanci mají vždy právo navržený program měnit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK