ČSÚ: Pohonné hmoty opět zdražily, litr naturalu stojí 31,43 Kč

19.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu opět rostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 se v pondělí prodával průměrně za 31,43 koruny za litr a byl tak o 39 haléřů dražší než o týden dříve. Motorová nafta zdražila o 12 haléřů a prodávala se v průměru za 29,67 Kč/l. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Bezolovnatý benzin Special 91 s přísadou zdražil průměrně o 38 haléřů a prodával se za 30,81 koruny za litr. O dva haléře naopak zlevnil plyn LPG, který se prodával průměrně za 14,65 Kč/l.

Podle informací společnosti CCS, která ceny pohonných hmot pravidelně sleduje, vzrostla průměrná cena benzinu na konci minulého týdne o 27 haléřů na 31,08 koruny za litr, nafta zdražila o 11 haléřů na 29,33 Kč/l.

Jak uvedl analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum, pohonné hmoty zdražovaly kvůli růstu velkoobchodních cen na burze v Rotterdamu. "Benzin je v současnosti v Rotterdamu nejdražší za poslední rok," řekl. Podle Čermáka by zdražování v příštích dnech nemělo být již tak dramatické jako v předchozích týdnech. Utlumit by jej mohlo posilování koruny vůči dolaru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK