Kellnerovy banky v Rusku se chtějí podílet na nové poštovní bance

19.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 19. března (zpravodaj ČTK) - Ruské banky Nomos a Home Credit & Finance Bank (HCFB) z impéria nejbohatšího Čecha Petra Kellnera se přihlásily k účasti na novém ambiciózním projektu, vytvoření ruské Poštovní banky. Ze sedmi zájemců však bude k projektu podle dnešního vydání listu Vedomosti připuštěn jen jeden.

Státní banka VEB, která přihlášky do čtvrtka sbírala, zájemce nejmenovala. Uvedla jen, že mezi nimi jsou dvě banky se zahraniční účastí. Podle listu Kommersant je ve hře také Bank Moskvy, Rus-bank, Russkij Standart a UniCredit.

"Nový ústav by mohl konkurovat největším ruským bankám se státní účastí," uvedla pro ČTK o důvodech zájmu HCFB mluvčí Sofija Abdrazakovová. "Úspěšná zkušenost Home Creditu v bankovnictví pro drobnou klientelu se může stát zárukou úspěchu tohoto projektu," dodala.

Pošta v Rusku disponuje zhruba 41.000 odbočkami po celé zemi, ale jen v tisícovce z nich působí i banka Svjaz, na jejímž základě má nová banka vzniknout. Banku Svjaz nyní sanuje právě VEB. Pro začátek by se měl základní kapitál zvýšit z nynějších 24 miliard na 49 miliard rublů (z přibližně 15 na 31 miliard Kč). Tyto prostředky by měl vložit investor, VEB i sama pošta.

V tisku se však objevily i odhady, že vytvoření nové banky si vyžádá pět až deset miliard dolarů (asi 93 až 186 miliard Kč) a doba návratnosti není jasná. Zřejmě proto se našlo z padesátky ústavů jen sedm, které splňují požadavky. Síť budoucí banky však předstihne i státní spořitelnu Sberbank.

"Potenciálně je to zajímavý projekt. Účast na něm umožní bance uskutečnit skok v rozvoji, mnohanásobně posílit své pozice. Taková možnost se objeví jen jednou za desetiletí," usoudil analytik Dmitrij Dmitrijev. Současně však připustil, že je to riskantní projekt.

Do konce března by se přihlášky měly dostat k pracovní skupině pod vedením vicepremiéra Sergeje Ivanova, která projekt poštovní banky chystá. Dosud však není jasné, kdy by se procedury mohly završit. Rozhodnutí o výběru by pak měla potvrdit ještě dozorčí rada VEB.

HCFB patří v Rusku k největším hráčům na trhu spotřebitelských úvěrů. Loni meziročně zvýšila čistý zisk o více než 40 procent na téměř 5,2 miliardy rublů (skoro 3,3 miliardy Kč). V Rusku disponuje sítí 82 zastoupení, 181 kanceláří a šesti poboček. Její spotřebitelské úvěry se nabízejí také v 32.000 prodejnách ve 1200 městech. Banka Nomos, v níž má Kellnerova skupina PPF rovněž podíl, se zaměřuje především na půjčování podnikům.

"Ruská pošta je unikátní organizace, žádný jiný podnik nemá tak rozsáhlou síť odboček. Míra penetrace poštovních filiálek nemá v Rusku obdoby a přesahuje míru penetrace mnoha velkých ruských bank se státní účastí. Pošty jsou i v odlehlých končinách, kde by otevření nových bankovních poboček nebylo účelné. Další konkurenční výhodou může být blízkost k lidem. V malých vsích bývají pošty i komunikačním centrem, kde se vyplácejí penze a vydávají zásilky, a poštovní úředníci se vyznačují mimořádnou loajálností. To vše může podstatně usnadnit prodej bankovních produktů obyvatelstvu," dodala mluvčí HCFB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK