O sporech kolem bytů OKD může podle Senátu rozhodnout jen soud

19.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - O tom, zda vlastník bytů OKD porušuje smlouvu, podle níž tento bytový fond získal, může rozhodnout pouze soud. Senát to konstatoval po dnešní více než tříhodinové debatě o petici nájemníků bytů OKD. Na rozdíl od sněmovny se do usnesení horní komory nakonec nedostal požadavek, aby do kauzy vstoupila vláda.

Petice, kterou podepsalo více než 13.000 lidí, se týká sporu kolem předkupního práva pro nájemníky téměř 45.000 bytů bývalé těžařské firmy OKD. Byty v rámci privatizace OKD získala firma Karbon Invest v září 2004, zavázala se je při prodeji přednostně nabídnout dosavadním nájemníkům. Firmu pak koupila společnost RPG Industries a byty nyní vlastní její dceřiná společnost RPG Byty. Za převod bytů dostala RPG Industries od ministerstva financí pokutu 30 milionů korun, prý porušila privatizační smlouvu. Soudní zákaz pro společnost RPG Byty nakládat s byty byl prozatím zrušen.

Kauzu už řešila i sněmovna. Ministerstvo financí vyzvala, aby požádalo soud o předběžné opatření, podle nějž by RPG Indrustries nemohla nakládat s byty jinak, než že je nabídnout k prodeji nájemníkům. Současně by podle poslanců mělo uplatnit veškeré možné sankce, které plynou z možného porušení smlouvy s touto společností. RPG se proti návrhu poslanců ostře ohradila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK