Slovenský Vulkan koupil Novestu, v podniku hodlá obnovit výrobu

19.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 19. března (ČTK) - Výroba obuvi pod značkou Novesta se po letech obnoví. Budovu, výrobní zařízení i značku koupil slovenský Vulkan Partizánske. Zaměřit se hodlá na stejný sortiment, který Novesta vyráběla ještě před dvěma lety. Vulkan o tom informoval slovenskou agenturu SITA.

Krajský soud v Brně vyhlásil konkurz na majetek Novesty 18. prosince 2007. Podnik, který vyráběl speciální celopryžovou obuv, ukončil činnost kvůli finančním problémům. Letos v lednu Vulkan odkoupil budovu i výrobní zařízení Novesty a v polovině března získal v dražbě i její značku.

Podle vyjádření zástupců slovenského Vulkanu dvouletá pauza Novesty byla způsobená neschopností zlínského výrobce dohodnout se s věřiteli. Managament Vulkanu se rozhodl podnik koupit zejména díky značce Novesta, která v minulosti zaujímala na českém trhu významné místo.

Pod značkou Novesta plánuje Vulkan vyrábět nové vzory gumové či gumotextilní obuvi. Dodávat je hodlá na český a slovenský trh, postupně chce proniknout i za hranice obou zemí. Výrobu první obnoví na Slovensku, podnik hodlá i nadále spolupracovat s subdodavateli z České republiky. Se zlínskou Univerzitou Tomáše Bati začal spolupracovat na designu obuvi, průmyslovém designu, reklamní fotografii, tvorbě nových technologických postupů výroby obuvi i nových gumárenských směsí.

Akciová společnost Vulkan vyrábí speciální celogumovou, gumolisovanou obuv a polotovary, přičemž navazuje na baťovskou tradici. Podnik je převážně proexportní, vyváží 90 procent své produkce.

V roce 2009 Vulkan vykázal tržby z prodeje polotovarů a obuvi 12,6 milionu eur, což představuje meziroční pokles o 12,5 procenta. Důvodem byl pokles tržeb z prodeje polotovarů, tržby z prodeje obuvi mírně vzrostly. Objem produkce se zvýšil takřka o 40 procent na více než dva miliony párů obuvi.

slu sap

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK