Zisk výrobce letadel Embraer loni klesl o 36 procent

19.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sao Paulo 19. března (ČTK) - Brazilskému výrobci letadel Embraer klesl loni čistý zisk o 36 procent na 262,3 milionu USD (4,9 miliardy Kč). Ke slabším výsledkům přispěla ekonomická recese a růst brazilského realu. Uvedla to společnost v dnešním prohlášení.

Tržby se snížily o 14 procent na 5,5 miliardy USD. Embraer dodal loni odběratelům rekordních 244 letadel, o 40 více než v roce 2008. Vysoký nárůst poptávky zaznamenala firma hlavně u menších luxusních tryskáčů, kde dodávky stouply více než trojnásobně.

Embraer je třetím největším výrobcem komerčních letadel na světě. Specializuje se na regionální komerční letadla pro 30 až 120 osob, tedy na oblast, ve které nepůsobí oba světoví lídři Boeing a Airbus. Ve výrobě těchto letadel je Embraer světovou jedničkou. Vyrábí také malé luxusní tryskáče, jež často vlastní a používají bohatí obchodníci nebo firmy. Jeho hlavním konkurentem je kanadský Bombardier.

V samotném čtvrtém čtvrtletí zisk společnosti stoupl o 31 procent na 146,4 milionu USD. Růst způsobil daňový dobropis. Tržby se naopak snížily o 11 procent na 1,6 miliardy USD, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK