Cena ropy kvůli sílícímu dolaru prudce klesá, WTI je za 80 dolarů

19.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 19. března (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes prudce klesají a značný vliv na ně má sílící dolar. Ten zpevňuje hlavně vůči euru, které dostalo další úder v podobě nepříznivých vyhlídek řecké ekonomiky. Na ropu a další komodity působí také akciový trh ve Spojených státech, který dnes patrně čekají prudké výkyvy kvůli expiraci klíčových kontraktů na opce a indexy.

Krátce před 17:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 80,20 USD a proti předchozímu závěru ztrácel asi 2,5 procenta hodnoty. Během dne přitom cena vystoupila až na 82,17 USD. Barel severomořské ropy Brent oslabil v podobném rozsahu a prodával se za zhruba 79,70 USD.

Ropa se zpravidla pohybuje opačně k dolaru, protože sílící dolar prodražuje ropu odběratelům v zemích, kde se platí jinou měnou. Neplatí to ale vždy. Například před dvěma lety, kdy se cena americké ropy postupně vyšplhala na maximum nad 147 dolary, se kurz americké měny snižoval mnohem pomaleji, než se zvyšovala cena ropy.

"Pokud by měl dolar z nynějších úrovní prudce zpevnit, pak by mohly ceny ropy klesnout pod 80 dolarů. Zatím se ale drží celkem dobře, takže podmínky k dalšímu růstu jsou zachovány," myslí si analytik finančního ústavu Commerzbank Carsten Fritsch, jehož cituje agentura Reuters. Je tedy prý možné, že cena ropy se udrží v pásmu 80 až 83 dolarů.

Na vývoj cen ropy má vliv i vývoj akcií v USA. Zrovna dnes je ale třeba v USA očekávat silnější výkyvy cen, protože dnešek je jedním ze čtyř dnů v roce, kterým se říká den čtyř čarodějnic. Tak se říká situaci, kdy končí platnost termínových a opčních kontraktů na akcie a indexy. Znamená to, že na trhu může být z toho důvodu vyšší kolísavost.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 79,69 81,48 New York - Nymex WTI duben 80,18 82,20

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK