Nezaměstnanost v Rusku nečekaně klesla, oslabil ale i HDP

19.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 19. března (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Rusku v únoru nečekaně klesla na 8,6 procenta, zatímco v lednu byla na desetiměsíčním maximu 9,2 procenta. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Hrubý domácí produkt ale podle sezonně upravených údajů za únor o 0,9 procenta klesl, a smazal tak většinu lednového přírůstku.

Počet lidí bez práce tak na konci února podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) klesl o téměř 400.000 a dosahoval asi 6,44 milionu. Přesně před rokem jich bylo 7,06 milionu.

Oficiálně registrováno jako nezaměstnaní ale bylo na úřadech práce jen asi 2,30 milionu lidí. To je naopak více než v lednu, kdy úřady práce jako nezaměstnané vedly zhruba 2,20 milionu Rusů. Loni v únoru bylo na úřadech registrováno 2,01 milionu lidí.

I když počet lidí bez práce klesl, ekonomika se dál potýká s problémy. Za poklesem HDP je hlavně pokračující pokles investic, naopak maloobchodní tržby a disponibilní příjmy sice rostou, ale příliš pomalu. Nové údaje tak podle analytiků naznačují, že ruská centrální banka ještě v březnu patrně zváží další snížení úrokových sazeb.

Ekonomové v anketě agentury Reuters očekávali, že míra nezaměstnanosti v únoru zůstane na lednové úrovni 9,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK