Prima: Růst mezd o dvě pct ve Škodě Auto odboráři také odmítli

19.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 19. března (ČTK) - Odboráři mladoboleslavské automobilky Škoda Auto odmítli další návrh na zvýšení mezd o necelá dvě procenta. Informovala o tom dnes televize Prima. Vedení podniku se k jednání nebude vyjadřovat, řekl ČTK mluvčí společnosti Jaroslav Černý. Už po prvním návrhu odboráři varovali, že v případě neúspěchu vyjednávání hrozí největší české automobilce stávka.

"Myslíme, že firma by měla ještě výrazně přidat, abychom mohli skutečně ten návrh brát jako seriózní," řekl Primě předseda odborového svazu Kovo Josef Středula.

První návrh Škody Auto z minulého týdne počítal podle odborů s růstem tarifních mezd od května a listopadu vždy o jedno procento. To podle odborářů představuje nižší číslo, než je vůbec očekávaná inflace. Odbory přitom požadují růst tarifu nad inflaci.

Vedení a odbory pak měly jednat toto úterý a tento čtvrtek. K dalším návrhům se ale ani jedna ze stran nechtěla vyjadřovat.

Současná průměrná mzda dělníků v podniku je 26.500 Kč. Škoda Auto má asi 24.000 pracovníků, patří k největším zaměstnavatelům v Česku.

Podle údajů z výroční zprávy mateřské skupiny Volkswagen loni klesl provozní zisk skupiny Škoda Auto o 362 milionů eur na 203 milionů (5,19 miliardy Kč). Tržby automobilky se meziročně snížily o 11,7 procenta na 7,1 miliardy eur. Škoda Auto zveřejní své výsledky v pondělí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK