Americké akcie oslabily, kvůli Řecku dál klesá euro

19.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. března (ČTK) - Americké akcie uzavřely týden poklesem a značný vliv na obchodování měl především sílící dolar a s tím spojený výprodej komodit. Dolů zamířily také akcie technologických společností, velkou pozornost pak před blížícím se hlasováním o reformě zdravotní péče investoři věnovali akciím firem z tohoto odvětví. Na devizových trzích se kvůli Řecku dál snižoval kurz eura.

Dow Jonesův index oslabil o 37,19 bodu a obchodní den uzavřel poklesem v rozsahu 0,35 procenta na hodnotě 10.741,98 bodu. Širší index S&P 500 si odepsal 0,51 procenta na 1159,90 bodu, index Nasdaq Composite klesl o 0,71 procenta na 2374,41 bodu.

Akcie více než týden zpevňovaly a například Dow Jonesův index má za sebou osm růstových dnů v řadě. Dnešek byl zároveň jedním ze čtyř dnů v roce, které se označují jako den čtyř čarodějnic. V takové dny končí platnost řady opčních a futures kontraktů, což s sebou zpravidla přináší i vyšší kolísavost kurzů.

Za celý týden jsou ale všechny tři hlavní indexy v zisku. Dow Jonesův index vzrostl o 1,1 procenta, index S&P 500 má týdenní zisk 0,9 procenta a Nasdaq Composite si připsal 0,3 procenta.

Na devizových trzích kurz eura vůči dolaru klesl na dvoutýdenní maximum kolem 1,35 USD, i když ještě ve středu byl na zhruba pětitýdenním maximu v blízkosti 1,37 USD. Vývoj kolem Řecka se totiž nezklidňuje, spíše naopak, a Řecko otevřeně hovoří o tom, že zvažuje pomoc od Mezinárodního měnového fondu. Zatímco například Německo bylo ještě nedávno proti a situaci chtělo řešit v rámci eurozóny, teď mění názor.

"Napětí kolem Řecka narůstá. Celá ta záležitost kolem MMF se politizuje a nejistota jen euro podkopává," podotkl hlavní analytik devizového trhu v bance BNY Mellon Michael Woolfolk. Evropští lídři se mají příští týden setkat a projednat, jakým způsobem je Řecku možné pomoci. Řecký premiér Jorgos Papandreu ale dnes varoval, že Řecko je už jen krok od chvíle, kdy už si nebude moci další peníze půjčovat.

V závěru obchodování se euro vůči švýcarskému franku prodávalo v kurzu 1,4360 CHF a proti předchozímu závěru si odepsalo 0,3 procenta. Během dne ale euro kleslo až na 1,4320 CHF, a dostalo se tak nejníže za posledních 17 měsíců. Vliv má částečně ještě sdělení švýcarské centrální banky, podle něhož se mají občané i firmy ve Švýcarsku připravit na vyšší úroky.

Dolar k japonskému jenu se příliš nezměnil a zůstal blízko 90,40 JPY, ke kanadskému dolaru ale oslabil na 1,0062 CAD, což je nejnižší hodnota za 20 měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK