ČNB podle analytiků ve čtvrtek ponechá úrokové sazby beze změny

21.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek podle analytiků oslovených ČTK ponechá úrokové sazby beze změny. Důvodem je nízká inflace, slabá spotřeba domácností a celkově pouze mírné oživení ekonomiky. Ekonomové zároveň upozorňují, že pro další pokles sazeb již prostor není a spíše lze čekat jejich zvýšení, ovšem až v druhé polovině roku.

"Málokdy bývá před zasedáním ČNB taková jistota, že se nic zásadního nestane," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

ČNB i podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské ponechá s velmi vysokou pravděpodobností blížící se jistotě sazby beze změny. "Ekonomika se pozvolna oživuje, inflace ani kurz příliš nevybočují od únorové prognózy ČNB. Celé jaro bude podle našeho názoru centrální banka jen sledovat vývoj ekonomiky," uvedla.

I podle hlavního ekonoma Atlantik FT Petra Sklenáře působí poslední data z ekonomiky spíše proti růstu inflace. "Původně jsme očekávali první zvyšovaní sazeb už během první poloviny letošního roku, ale vzhledem k dosavadnímu vývoji, změna sazeb asi nepřijde dříve než ve třetím čtvrtletí," uvedl.

"Za současných podmínek je nepravděpodobné, že by ČNB hýbala s úrokovými sazbami. Inflace a její výhled zůstávají neškodné. Domácí poptávka pod tíhou zvýšené nezaměstnanosti strádá. Oživení ekonomiky tažené exportem je jen pozvolné. ČNB může nyní zaujmout vyčkávací strategii," řekl ČTK rovněž hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Změnu sazeb může podle něj v druhé polovině roku ovlivnit i výsledek voleb do Poslanecké sněmovny. Například odvaha k reformám a snížení schodku by ponechala měnové politice volnější ruce.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka se ČNB rozhodne zvýšit sazby až na konci roku, kdy se ke stejnému kroku odhodlá i Evropská centrální banka a americký Fed. "Dokud nebude zřejmé, jakým směrem se vydá ekonomika ve druhé půlce roku, do té doby se sazby měnit s největší pravděpodobností nebudou," dodal.

Analytik Next Finance Vladimír Pikora pak očekává ve čtvrtek zajímavou diskusi centrálních bankéřů. "Od posledního zasedání se totiž ukázalo, že se statistikám nesmí moc věřit. Data ukazují, že ekonomika není na mrtvém bodě, jak se původně zdálo, ale naopak z čísel je vidět výrazné oživení," upozornil.

Na posledním měnovém zasedání v únoru bankovní rada ponechala úrokové sazby na historicky nejnižší úrovni. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na jednom procentu. Na tuto úroveň bankovní rada sazby snížila loni v prosinci.

Rozhodování o úrokových sazbách a měnového zasedání bankovní rady ve čtvrtek 25. března se zúčastní šest ze sedmi centrálních bankéřů. Jednání se nezúčastní Robert Holman.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK