Komora:82 pct firem souhlasí s vracením DPH u špatných pohledávek

21.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Přes čtyři pětiny podnikatelů souhlasí s iniciativou Hospodářské komory zavést možnost vracení daně z přidané hodnoty (DPH) u "špatných" pohledávek. Vyplývá to z prosincového průzkumu komory, který zveřejnil měsíčník Komora.cz. Na otázky HK odpovědělo 562 firem.

V návrhu jde o to, že věřitel, jehož pohledávky jsou řádně přihlášeny v insolvenčním řízení, bude moci požadovat již zaplacené DPH u těchto pohledávek po státu nazpět. S tímto návrhem souhlasí 82 procent firem. Proti jsou tři procenta podnikatelů. Zhruba 15 procent firem na to nemá názor nebo je jim to jedno.

"Opatření má pomoci firmám, jejichž tok hotovosti snižují nedobytné pohledávky za podniky v platební neschopnosti,“ vysvětlil prezident komory Petr Kužel. Úřednická vláda Jana Fischera zahrnula legislativní podobu návrhu mezi svá doporučení pro příští kabinet. V případě schválení by změna mohla nabýt účinnosti v příštím roce. "Tento návrh by měl být obsažen v novele zákona o DPH pro rok 2011. Předpokládáme, že tuto novelu předložíme do vlády v květnu," potvrdila ČTK mluvčí ministerstva financí Zuzana Chocholová.

Další část šetření jen potvrdila, že pro většinu podniků představují pohledávky po lhůtě splatnosti opravdu významný problém. U 59 procent podniků těžce vymahatelné pohledávky překračují desetiprocentní podíl na všech pohledávkách. Z toho u 27 procent firem se podíl problematických pohledávek na celkových pohledávkách pohybuje v rozmezí deset až 20 procent, u sedminy podniků 20 až 30 procent, u necelé desetiny firem je to 30 až 40 procent a u pěti procent podnikatelů od 40 do 50 procent.

Zhruba 41 procent firem uvedlo, že podíl v termínu nezaplacených pohledávek nepřekračuje desetinu objemu celkových pohledávek. Podíl pohledávek po lhůtě splatnosti, který překonal polovinu celkových pohledávek, nahlásilo šest procent firemních respondentů.

Více než tři čtvrtiny společností tvrdí, že naprostou většinu svých závazků platí včas. Téměř pětina podniků své závazky neplní v dohodnuté lhůtě právě z důvodu druhotné platební neschopnosti. Zbylá čtyři procenta firem deklarovala, že neplatí včas z jiných důvodů.

Komora se také ptala podnikatelů na jejich názor na činnost úřadů práce. Z odpovědí vyplynulo, že s pomocí úřadů práce při výběru a náboru pracovníků je spokojeno 12 procent firem. Necelá pětina podniků soudí, že by služby pracovních úřadů spojené s doporučením zaměstnanců mohly být na vyšší úrovni. Téměř čtvrtina dotázaných přestala služeb úřadů práce využívat, protože jim nedokázaly nabídnout pracovníky, které potřebují. Služeb práce pro nalézání nových zaměstnanců nevyužívá 44 procent firem.

Pokud by ale byl výběr dotazovaných zúžen jen na ty firmy, které služeb úřadů práce přímo využívají či kdysi využívaly a mají tedy s nimi konkrétní zkušenost, pak by statistiky vyzněly jinak. Spokojeno je zhruba 22 procent firem, výhrady vyjádřilo 34 procent podniků. Kvůli nespokojenosti ukončilo spolupráci s úřady 44 procent respondentů.

Komora také zkoumala, zda letos podnikatelé plánují nákup nového služebního automobilu. Skoro dvě pětiny firem se vyjádřily kladně. Z toho 25 procent podniků si chce pořídit osobní vůz, sedm procent nákladní (užitkový) vůz a dalších sedm procent osobní i nákladní automobil. "To je poměrně pozitivní zpráva pro českou ekonomiku, mezi jehož tahouny patří automobilový průmysl a tisíce jeho tuzemských dodavatelů,“ komentoval data Kužel. Na tři pětiny podniků o nákupu nového služebního vozu v roce 2010 neuvažují.

fd vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK