Obama vyzval Kongres k rychlé reformě finančního systému

21.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 21. března (ČTK) - Spojené státy potřebují podstatné změny ve finančním systému, aby byli spotřebitelé lépe chráněni, uvedl v pravidelném týdenním rozhlasovém a internetovém vysílání prezident Barack Obama. Vyzval přitom Kongres Spojených států, aby jednal rychle a špatné praktiky se z finančního systému vymýtily.

To je podle Obamy základní lekce z nynější finanční krize, která připravila o pracovní příležitosti miliony Američanů a která finanční systém téměř položila.

Výbor amerického Senátu pro bankovnictví má začít v pondělí projednávat návrh svého předsedy, demokrata Christophera Dodda. Návrh chce dát vládě nebývalou moc rozdělovat velké finanční firmy a přimět odvětví platit za vlastní chyby. Měl by také vzniknout nezávislý dozor chránící spotřebitele.

Obama klade na takový úřad důraz, což je ale hlavním zdrojem rozepří mezi demokraty a republikány. Americká obchodní komora dokonce dala tři miliony dolarů na kampaň proti tomuto návrhu.

Sněmovna reprezentantů schválila verzi návrhu, podle níž samostatný úřad bude mít pravomoc navrhovat opatření a vymáhat jejich dodržování. Doddův návrh ale vytváří nezávislý úřad uvnitř centrální banky a jeho opatření by směl vetovat vládní výbor vedený ministrem financí.

K tomu, aby Kongres při reformě systému nemrhal časem, vyzval v sobotu i předseda Fedu Ben Bernanke. Ten navrhuje, aby Fedu zůstala pravomoc dozoru nad malými bankami. Postavil se tak proti senátnímu návrhu, aby se pravomoci Fedu nad bankovním sektorem omezily, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK