V Číně začal soud s pracovníky těžební společnosti Rio Tinto

22.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 22. března (ČTK) - V Šanghaji dnes začal soud se čtyřmi pracovníky nadnárodního těžebního koncernu Rio Tinto. V ostře sledovaném případu Čína zaměstnance viní z průmyslové špionáže a úplatkářství, firma zatím odmítá spor komentovat a pouze uvedla, že vyčká na verdikt soudu. Šéf britsko-australského podniku Tom Albanese ale řekl, že Rio Tinto věří v pokračující spolupráci. Verdikt by měl padnout do tří dnů.

Zahraniční novináři i zaměstnanci Rio Tinto jsou ze soudního přelíčení vyloučeni. Čína vyloučila také australské diplomaty, vstup měl povolen jen australský vrchní konzul v Šanghaji Tom Connor. Peking varoval, aby se Austrálie nesnažila případ politizovat. Australský premiér Kevin Rudd ale řekl, že jeho vláda bude průběh soudního přelíčení monitorovat.

"Loni byli čtyři naši zaměstnanci zadrženi v Šanghaji. Tato záležitost nám pochopitelně dělá velké starosti. Mohu jen říci, že zdvořile čekáme na výsledek čínského soudního řízení," řekl Albanese na podnikatelském fóru v Pekingu. "Spolupráci s Čínou chceme upevnit. Nejen proto, že jste naším největším odběratelem, ale protože vidíme dlouhodobý obchodní přínos pro obě strany," dodal.

Spor vznikl loni v létě, kdy společnost Rio Tinto jako jeden z předních světových producentů železné rudy vedla jednání o cenách suroviny na další období. Čína je klíčovým odběratelem a zástupci Rio Tinto jednali přímo v Číně. Peking v té době vyžadoval výraznou slevu proti předchozímu roku, na což Rio Tinto nechtěla přistoupit. Čína vzápětí zástupce firmy obvinila ze špionáže a úplatkářství a uvalila na ně vazbu.

Po devíti měsících v čínské vazbě tak před soudem stanul Australan Stern Hu a další čtyři zaměstnanci Rio Tinto. Případ jen podtrhuje rizika, s nimiž se mohou setkat firmy, které chtějí podnikat v Číně. Čína má velký trh, podle agentury Reuters tam ale panují těsné vazby mezi příslušníky komunistické strany, policií a soudy.

Téměř všechny trestní případy, které se v Číně dostanou před soud, končí usvědčením. Maximální trest za průmyslovou špionáž, pokud způsobí vysoké škody, je sedm let vězení. Za přijímání úplatků čínské právo stanoví trest v maximální výši pět let odnětí svobody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK