Tři zaměstnanci Rio Tinto se přiznali k přijímání úplatků

22.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 22. března (ČTK) - Tři ze čtyř obviněných zaměstnanců nadnárodního těžebního koncernu Rio Tinto se dnes čínskému soudu přiznali k braní úplatků. Podle agentury Reuters to řekl advokát Čaj Ťien, který obhajoval jednoho z obviněných, a potvrdil i vrchní australský konzul Tom Connor, který byl jako jeden z mála zahraničních občanů vpuštěn do soudní síně.

V ostře sledovaném případu Čína zaměstnance viní z průmyslové špionáže a úplatkářství. Rio Tinto zatím odmítá spor komentovat, její šéf Tom Albanese pouze řekl, že vyčká na verdikt soudu. Ten má padnout do tří dnů. Čína varovala, aby se Austrálie nesnažila případ politizovat. Australský premiér Kevin Rudd však řekl, že jeho vláda bude průběh soudního přelíčení monitorovat.

Mezi těmi, co se přiznali, je Australan Stern Hu a čínští občané Liou Cchaj-kchuej a Ke Min-čchiang, kteří pracují v čínské kanceláři Rio Tinto v Šanghaji. Čtvrtý zaměstnanec, Wang Jung, obvinění odmítnul. Podrobnost k jejich doznání zatím nejsou známy, za úplatkářství ale v Číně hrozí trest až pět let vězení.

Spor vznikl loni v létě, kdy společnost Rio Tinto jako jeden z předních světových producentů železné rudy vedla jednání o cenách suroviny na další období. Čína je klíčovým odběratelem a zástupci Rio Tinto jednali přímo v Číně, kde má Rio Tinto zastoupení a zaměstnává tam mimo jiné i Číňany. Peking v té době vyžadoval výraznou slevu proti předchozímu roku, na což Rio Tinto nechtěla přistoupit. Čína vzápětí zástupce Rio Tinto obvinila ze špionáže a úplatkářství a uvalila na ně vazbu.

Connor řekl, že v otázce obvinění z přijímání úplatků Hu "učinil určité doznání". Hu byl obviněn, že vzal dva úplatky, jeden ve výši milion jüanů (asi 2,7 milionu Kč) a druhý 790.000 dolarů (asi 14,8 milionu Kč). "Pan Hu učinil určité doznání, pokud jde o to obvinění z úplatkářství," poznamenal Connor. "Uznal tedy pravdivost některých těch částek úplatků," sdělil dále konzul.

Pokud jde o průmyslovou špionáž, zatím není jasné, jak se k tomuto obvinění soud může postavit. Krádež obchodního tajemství, které se podle obžaloby zaměstnanci Rio Tinto dopustili, by totiž podle některých expertů v jiných zemích za nic takového zřejmě považována nebyla. Jde prý hlavně o informace tržního charakteru.

"Loni byli čtyři naši zaměstnanci zadrženi v Šanghaji. Tato záležitost nám pochopitelně dělá velké starosti. Mohu jen říci, že zdvořile čekáme na výsledek čínského soudního řízení," řekl Albanese na podnikatelském fóru v Pekingu. "Spolupráci s Čínou chceme upevnit. Nejen proto, že jste naším největším odběratelem, ale protože vidíme dlouhodobý obchodní přínos pro obě strany," dodal.

Agentura Reuters poznamenala, že celý případ podtrhuje rizika, s nimiž se mohou setkat firmy, které chtějí v Číně podnikat. Čína má sice velký trh, panují tam ale těsné vazby mezi příslušníky komunistické strany, policie a soudů. Téměř všechny trestní případy, které se v Číně dostanou před soud, končí usvědčením. Maximální trest za průmyslovou špionáž, pokud způsobí vysoké škody, je sedm let vězení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK