Poptávka po slovenských dluhopisech zaostala za odhady

22.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 22. března (ČTK) - Poptávka investorů po dvouletých dluhopisech s nulovým kuponem, které dnes prodávalo Slovensko, mírně zaostala za odhady trhu. Uvedla to slovenská Agentura pro řízení dluhu a likvidity (ARDAL). Podle ní je hlavní příčiny třeba vidět v problémech, s nimiž se v eurozóně potýká Řecko. Vláda si prodejem přesto zajistila 239,5 milionu eur (asi 6,07 miliardy Kč).

Šéf agentury Tomáš Kapusta podle agentury Reuters řekl, že celková poptávka po dluhopisech činila 408,5 milionu eur. Dvouleté dluhopisy patří na Slovensku k papírům s nejkratší splatností.

Pokud se cenné papíry prodávají s nulovým kuponem, znamená to, že investoři nedostávají žádné úroky. Dluhopisy se ale prodávají s výraznou slevou z nominální ceny, takže investoři zisk realizují až k datu splatnosti, kdy jim je vyplacena jistina. Kapusta řekl, že problémy Řecka na peněžních trzích pořád způsobují vyšší kolísavost.

Slovensko má v plánu v dubnu vydat novou emisi dluhopisů se splatností deset let, a to jako syndikátní papír registrovaný na domácím trhu. Byl by to první krok v rámci reforem, které mají přilákat nové investory a zvýšit likviditu. Jednou z možností je také emise splatná za 15 let. "Stále ještě nevíme, kdy přesně, ale mělo by to být v první polovině dubna," poznamenal Kapusta.

Slovensko zatím jako poslední člen Evropské unie vstoupilo začátkem roku 2009 do eurozóny. Objem Slovenské ekonomiky dosahuje zhruba 63 miliard eur ročně (asi 1,6 bilionu Kč), což není ani jedno procento objemu ekonomiky celé eurozóny. Země se v současné době vzpamatovává z nejhlubší ekonomické recese v zaznamenané historii a v letošním roce by si chtěla půjčit až osm miliard eur.

Slovensko ale musí brát ohled i na rozpočtový deficit, který chce letos snížit na 5,5 procenta hrubého domácího produktu. Unijní pravidla totiž povolují deficit jen do tří procent HDP. Evropská komise minulý týden uvedla, že konsolidační plán, jak jej navrhuje vláda slovenského premiéra Roberta Fica, je v zásadě v souladu s doporučením komise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK