Zaměstnanci BA nabízejí jednání k urovnání sporu

22.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. března (ČTK) - Palubní personál British Airways (BA) dnes posledním dnem pokračuje ve třídenní stávce. Zaměstnanci však nabídli vedení aerolinek další jednání k urovnání sporu, které by mohlo odvrátit i další, čtyřdenní stávku naplánovanou na 27. března.

Stávka je mimo jiné nepříjemná i pro kabinet současného premiéra Gordona Browna a mohla by zkomplikovat jeho pozici před volbami, které se mají konat již za pár týdnů. Odborový svaz Unite, který stávku pořádá, je úzce spjat s vládními labouristy a je největším finančním sponzorem strany. V předvolebních výzkumech zatím těsně vedou opoziční konzervativci.

Společnost tvrdí, že její náhradní provoz funguje dobře a daří se odbavovat velkou část letů včas. "O víkendu přes 75 procent letů po celém světě odletělo načas," uvedla firma v prohlášení. Aerolinky si pronajaly letadla i s personálem od nízkonákladové společnosti Ryanair a přeškolily část zaměstnanců, aby mohli stávkující zastoupit. Podle odborového svazu BA musely na dobu stávky zrušit přes polovinu z 1950 plánovaných letů. Mezi nimi bylo i několik letů z Prahy.

Odboráři bojují stávkou proti úsporným opatřením, která mají vlajkovému přepravci zajistit přežití v době slabé poptávky a zvýšené konkurence. Vedení tvrdí, že opatření jsou nutná k přežití aerolinek. Unite se nelíbí, že vedení změny patřičně neprojednalo s odbory.

Analytici odhadují, že stávka by mohla aerolinky stát více než 63 milionů liber (1,8 miliardy Kč). Vedení aerolinek tvrdí, že dopady stávky budou omezené a zatím nemá odhady, kolik bude stávka firmu stát.

Stávka v BA není jedinou, která Británii ohrožuje. Minulý týden se pro stávku vyslovili zaměstnanci obsluhy signalizace na železnici. Termín stávky proti plánovanému snížení mezd a změnám pracovních postupů nebyl zatím stanoven. Stávka by mohla znamenat první celonárodní zastavení železnice za 16 let.

Ve středu se uskuteční jednodenní stávka tisíců státních úředníků. Stávka se uskuteční ve stejnou dobu, kdy má být zveřejněn vládní návrh rozpočtu, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK