Cena americké ropy se propadla pod 80 dolarů za barel

22.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. března (ČTK) - Cena americké lehké ropy se dnes propadla o zhruba dvě procenta pod 80 dolarů za barel kvůli silnějšímu kurzu dolaru a obavám ohledně zadlužení Řecka. K poklesu cen přispívají také vysoké dodávky ropy na trh.

Ve 14:40 SEČ americká lehká ropa zlevnila o 1,71 dolaru na 78,97 dolaru za barel. Cena severomořské ropy Brent se snížila o 1,58 dolaru na 78,30 dolaru, napsala agentura Reuters.

"Taková je dnes všeobecná nálada na komoditních trzích, pod tlakem není pouze ropa," upozornil analytik Carsten Fritsch ze společnosti Commerzbank. "Hlavním faktorem je rychlé posilování amerického dolaru, jež vytváří nesmírný tlak na všechny komodity," dodal. Dolar se dnes vyšplhal na třítýdenní maximum vůči euru. Silnější dolar zvyšuje ceny ropy a dalších komodit z pohledu držitelů jiných měn.

Cena americké ropy se tento měsíc vyšplhala nad 83 dolarů, nepřekonala však letošní maximum 83,95 dolaru, kterého dosáhla v lednu. Zásoby ropy v průmyslových zemích sice klesají a očekává se nárůst světové poptávky, trh je ale i nadále dobře zásobován.

"Prostě nevidíme dostatek základních faktorů, jež by ospravedlňovaly další nárůst ceny," uvedl analytik Toby Hassall ze společnosti CWA Global Markets. "Stále vidíme nadbytek (ropy) v Evropě a Spojených státech," dodal.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 78,30 79,88 New York - Nymex WTI duben 78,97 80,68

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK