Japonské akcie oslabily, euro kvůli Řecku stagnuje

23.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. března (ČTK) - Japonské akcie dnes po růstu v minulém týdnu až na nejvyšší hodnotu za dva měsíce oslabily v čele s aerolinkami ANA, které zdvojnásobily výhled ztráty na letošní rok. Naopak firma Toshiba si díky novým plánům polepšila. Index Nikkei v závěru obchodování klesl o 50,57 bodu, tedy 0,5 procenta, na 10.774,15 bodu.

"Po solidním výkonu z minulého týdne je trh nyní v pozici, kdy nabírá dech. Akcie s aktuálními zprávami, jako podnikaní v jaderné energii, budou vynikat nad ostatními akciemi, a to i v případě, že celkové pohyby trhu budou omezené," uvedl analytik Daiwa Securities Kazuhiro Takanaši. Také ostatní analytici upozorňují, že trh se pohybuje hlavně díky jednotlivým zprávám některých firem.

Akcie aerolinek ANA oslabily o šest procent. Toshiba díky zprávě o spolupráci s TerraPower a plánům na výstavbu nové továrny stoupla o 3,6 procenta. Posílil i Olympus o 3,3 procenta díky lepšímu ratingu od firmy Nomura.

Euru se podařilo smazat předchozí ztráty vůči dolaru způsobené obavami o pomoc pro Řecko. Evropské měně pomohlo obnovení zájmu investorů o rizikovější investice, které poslalo nahoru i akcie v USA. V závěru obchodování se kurz eura vůči dolaru pohyboval na 1,3560 USD a proti předchozímu dni se téměř nezměnil. Během dne se euro propadlo až na 1,3463 USD. K jenu euro posílilo o 0,2 procenta na 122,40 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl také o 0,2 procenta na 90,32 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK