Analytici: Google si svým rozhodnutím v Číně ublíží ještě víc

23.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking/Šanghaj 23. března (ČTK) - Rozhodnutí americké společnosti Google přestat cenzurovat výsledky vyhledávání na svém čínském webu google.cn nelze považovat za rozumné. Podle analytiků lze naopak čekat, že Google si tím ublíží a nyní budou v ohrožení i ty zbývající služby, které v Číně zanechal. Přesměrovávat čínské uživatele na servery v Hongkongu je prý dlouhodobě těžko udržitelné.

"Tohle podle nás napětí nesníží. Podle nás to napětí mezi oběma stranami zvýší nebo zhorší," reagoval analytik společnosti BGC Colin Gillis. "Takže vy v podstatě uděláte z Číny toho špatného a pak si myslíte, že tam budete prodávat telefony Google? Tak hodně štěstí. Ještě uvidíme, jak to půjde," dodal analytik.

Google po zhruba dvouměsíčním váhání v pondělí oznámil, že zavírá čínský vyhledávač google.cn a uživatele z kontinentální Číny začal přesměrovávat na své servery v Hongkongu. Ten má v rámci Číny relativně autonomní postavení, takže odpovědnost za cenzuru obsahu, k němuž se dostanou čínští uživatelé, už nemá Google, ale čínská vláda.

Analytici ale poukazují na to, že Peking si postoj Googlu stejně nenechá líbit, což naznačil už v bezprostřední reakci na jeho oznámení. Google prý porušil sliby, a je tedy v Číně považován za nespolehlivého partnera. Z bouřlivé reakce Pekingu lze usuzovat, že budoucnost Googlu na čínském trhu je krajně nejistá.

Uživatelé Googlu většinou počítají s tím, že když Google zavřel svůj čínský web, z Číny nakonec odejde úplně. "Tohle dlouho trvat nebude. Vláda nakonec zablokuje přístup k celému Googlu," myslí si pětadvacetiletý Jou Čchuan-po, který pracuje v jedné počítačové společnosti. Vyhledávač Google používá pravidelně, stejně tak ale využívá i vyhledávač čínské společnosti Baidu. Ta má na čínském trhu internetového vyhledávání naprosto dominantní postavení, Google je až daleko za ní.

Google zatím v Číně zanechává část služeb, zůstává výzkumný tým a rovněž prodejci. Obchodní partneři Googlu jsou ale sdělením firmy rozhořčeni, protože cítí, že odchodem Googlu je v ohrožení i jejich podnikání. Čínské podniky, které s Googlem spolupracují, už před pár dny pohrozily, že pokud Google odejde, budou žádat odškodné.

Reakce programátorů a obecně lidí z branže byla na rozhodnutí Googlu rozporuplná. Část rozhodnutí Googlu litovala, část ale dala najevo spíše hněv. Vzhledem k tomu, že Google se nemohl s čínskými úřady za celé dva měsíce dohodnout, zda může nabízet výsledky vyhledávání i bez cenzury, odchod Googlu nebyl úplně překvapivý.

"Je to politováníhodné, ale myslím si, že to bylo nutné. Vláda nepřipustí žádné kompromisy, pokud jde o filtrování obsahu," řekl podle agentury Reuters osmadvacetiletý Čchen Wen, který pracuje ve financích a je zaměstnán v pekingské čtvrti Čung-kuan-cchun. Tam se soustřeďují firmy z odvětví informačních technologií a sídlo tam má i Google.

Přestože Google na čínském trhu neuspěl tak, jako například v západní Evropě, pravidelně jej využívají hlavně vzdělanější lidé, kteří potřebují něco najít v angličtině. Řadoví Číňané dávají přednost domácímu portálu Baidu. Reakce v internetových diskuzích tak pro Google nevyznívaly příliš dobře. Ozývaly se i výtky, že Google na jednu stranu ignoruje čínské zákony, na stranu druhou by chtěl profitovat z explozivního růstu čínského trhu internetových služeb.

"Hongkong je také čínské území. Tak honem, už z Číny odejděte jednou provždy!," napsal jeden z diskutujících na webu vlasteneckého listu Global Times. Jiní ale Googlu k jeho rozhodnutí i gratulovali: "Čínští uživatelé internetu ti skládají poctu, Google. Jsi opravdu statečný," napsal jiný z uživatelů na čínském portálu Sina.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK