IATA: Aerolinky budou zpět v zisku asi už v příštím roce

25.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Santiago 25. března (ČTK) - Světové letecké společnosti by se měly zpět k zisku vrátit asi už v průběhu příštího roku. Odhaduje to Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA), přesnější prognózu ale bude mít až v červnu. Organizace už dříve uvedla, že na letošní rok u aerolinek počítá s úhrnnou ztrátou asi 2,8 miliardy dolarů (zhruba 53,3 miliardy Kč).

"Po letošní ztrátě 2,8 miliardy dolarů myslím s rozumnou mírou jistoty můžeme říci, že zpět v černých číslech budeme v roce 2011," řekl na veletrhu letecké techniky FIDAE v chilském Santiagu generální ředitel IATA Giovanni Bisignani. Oživení letecké dopravy v Severní Americe a v Evropě ale podle něj bude váznout za celosvětovým tempem oživení.

V průběhu dvou let je podle šéfa organizace možné vyrovnat schodek téměř 80 miliard dolarů ročně, což je od maxima v roce 2008 zhruba částka, o kterou se kvůli dopadům krize aerolinkám snížily tržby. Aerolinky letos podle IATA dosáhnou tržeb asi 522 miliard dolarů (asi 9,9 bilionu Kč), což je pořád asi o 42 miliard dolarů méně než v roce 2008.

"V letošním roce máme (očekávané) zlepšení kolem 43 miliard dolarů a čekáme, že za dva roky ztrátu smažeme," řekl Bisignani. Zmíněné zlepšení je proti loňskému roku.

Bisignani dodal, že ztráty aerolinek v Severní Americe budou letos činit kolem 1,8 miliardy dolarů (zhruba 34,2 miliardy Kč), v Evropě čeká ztrátu 2,2 miliardy dolarů (asi 41,8 miliardy Kč). Naopak v Latinské Americe očekává šéf IATA zisk už letos. Měl by činit asi 800 milionů dolarů (kolem 15,2 miliardy Kč). Poptávka po letecké dopravě by se tam letos měla zvýšit o 12,2 procenta proti loňsku.

IATA sdružuje asi 230 leteckých společností z celého světa. Mezi členy organizace jsou prakticky všichni známí letečtí dopravci, ať už je to Air China, Lufthansa, Singapore Airlines, Skywest, nebo České aerolinie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK