Bělorusko vstupuje na trh eurobondů, chce půl miliardy dolarů

25.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Minsk 25. března (ČTK) - Bělorusko vstupuje na trh eurobondů a prodejem cenných papírů chce získat minimálně půl miliardy dolarů (asi 9,5 miliardy Kč). Minsk už vybral i banky, které emisi připraví. Jsou to francouzská BNP Paribas, německá Deutsche Bank, britská RBS a podle očekávání i ruská Sberbank. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo financí.

Bývalá sovětská republika se obrací na mezinárodní kapitálové trhy, aby si zajistila prostředky ke zlepšení stavu svých financí. Kvůli propadu poptávky na klíčových exportních trzích na tom běloruská státní pokladna není nejlépe. Bělorusko vyváží hlavně do Ruska, ale i do jiných evropských zemí.

Bělorusko má zájem otevřít trh eurobondů také pro své podniky a finanční ústavy. Minsk pokračuje v přípravách na emisi eurobondů navzdory tomu, že má od Číny slíbenou výhodnou finanční pomoc v objemu jedné miliardy dolarů (asi 19 miliard Kč).

"Dneškem oficiálně startují práce na přípravě premiérové emise," řekl poradce běloruského ministra financí Pavel Ladik, jehož citovala agentura Reuters. "Emise eurobondů je plánována na letošní rok, rozhodnutí o vlastním umístění papírů bude záležet na tom, jaká bude situace na trhu," doplnil.

O ruské bance Sberbank se už dlouho spekulovalo, že bude patřit k organizátorům emise. Sberbank totiž loni od běloruské vlády koupila banku BPS Bank a slíbila, že běloruským firmám poskytne úvěry v řádu stovek milionů dolarů.

Bělorusko si pro účely zorganizování emise eurobondů vybralo jiné banky než Ruská federace. Ta má v úmyslu vrátit se po více než desetileté pauze na trh eurobondů v letošním roce. V dubnu Rusko zahajuje takzvanou roadshow, tedy propagační akci, na které bude investorům vysvětlovat, proč by si měli koupit zrovna ruské eurobondy. Roadshow začíná v New Yorku, pak zřejmě přijdou na řadu další finanční centra.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's hodnotí dlouhodobé devizové závazky Běloruska na stupni B plus. To není dobré hodnocení a je to čtyři stupně ve spekulativním pásmu. Naopak Rusko má u této agentury hlavní rating na stupni BBB, což je v investičním pásmu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK