Barroso: Krach jednání o pomoci Řecku je nemyslitelný

25.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 25. března (zpravodaj ČTK) - Případný krach dohody o pomoci silně zadluženému Řecku mezi zeměmi eurozóny na dnešním summitu Evropské unie v Bruselu je nemyslitelný. Novinářům to dnes řekl šéf Evropské komise José Barroso. V kompromis věří i španělské předsednictví EU. Kritice naopak ještě před začátkem vrcholné schůzky čelí německá kancléřka Angela Merkelová, která váhá s podporou dvoustranných půjček Řecku, jež komise navrhuje.

"Řekl bych, že Merkelová už váhala příliš dlouho. Dnes v noci potřebujeme konkrétní rozhodnutí o pomoci Řecku a vytvoření mechanismu i pro další státy," řekl novinářům šéf Strany evropských socialistů Poul Nyrup Rasmussen. Pokud by se nakonec eurozóna rozhodla pro systém individuálních půjček z jednotlivých států eurozóny, bez Německa se neobejde, protože finanční pomoc by závisela především na jeho finančních prostředcích. Německo je totiž největší ekonomikou v Evropě.

Merkelová má ovšem i několik zastánců, kteří jen dokazují, že dohoda na pomoci Řecku je v současnosti značně nejistá. To naznačil i český premiér Jan Fischer, který systém půjček sám podporuje. Mezi zastánce německého postoje patří mimo jiné švédský premiér Fredrik Reinfeldt, který žádá, aby se na řešení situace v Řecku podílel Mezinárodní měnový fond (MMF), jehož pomoc řada evropských politiků zpočátku odmítala. Podle nich by si eurozóna měla pomoci sama, jinak ohrozí vlastní důvěryhodnost a budoucnost společné evropské měny.

Reinfeldt však zapojení MMF za nijak ponižující nepovažuje. "Nemyslím si, že je to ponižující. Jsou tu od toho, aby řešili podobné problémy," řekl s tím, že plně chápe postoj německé kancléřky. "Kancléřce Merkelové plně rozumím. Ukazuje, že je ochotna pomoci, ale chce mít důkladné řešení a o něm chce důkladně diskutovat," doplnil.

Řekové nicméně nadále trvají na tom, že žádnou pomoc nepotřebují, přestože zhruba od konce dubna do konce května musejí sehnat asi 16 miliard eur (zhruba 400 miliard korun). Řecký premiér Jorgos Papandreu navíc přednedávnem uvedl, že jeho země se blíží k okamžiku, kdy si nebude moci dále půjčovat. Ještě před začátkem summitu ovšem trval na tom, že si Řekové poradí samostatně.

"Řecko je odhodláno si s vlastními problémy poradit samostatně a udělat si pořádek ve vlastních věcech. Už jsme udělali řadu velmi důležitých a odvážných rozhodnutí na cestě k radikální reformě. Naše země je na cestě stát se životaschopnou, prosperující a více transparentní ekonomikou," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK