V Brně končí ražba Královopolských tunelů pod Dobrovského ulicí

25.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 25. března (ČTK) - V Brně dnes po dvou letech skončila ražba Královopolských tunelů pod Dobrovského ulicí. Po dokončení v roce 2011 se stavba stane součástí velkého městského okruhu (VMO). Ten by měl výrazně snížit tranzitní dopravu v centru města. Termín dokončení navazujících mimoúrovňových křižovatek, které by do tunelů svedly automobilový provoz, zatím nebyl stanoven. Podle té nejhorší varianty budou dokončeny až v roce 2013, řekl dnes ČTK generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Alfred Brunclík.

Ražba Královopolských tunelů začala na jaře 2007 po několikaletém zpoždění. Způsobily jej jednak specifické geologické podmínky - tunely se razily do nestabilních vrstev neogenních jílů (takzvaných téglů), a také protesty obyvatel okolních domů. Lidé se obávali toho, že ražba naruší statiku jejich domů.

Tunely se proto musely razit v Česku unikátní metodou, která minimalizuje negativní dopad prací na okolní zástavbu. Šlo o takzvanou jádrovou metodu ražby, kdy byl tubus tunelu rozdělen na několik dílčích výrubů.

Protesty ekologů si vyžádaly také architektonickou úpravu dvou komínových výduchů. Základy několika budov sousedících se stavbou tunelů byly vyztuženy speciální injektáží, řekl šéf stavební firmy OHL ŽS Michal Štefl. Investor také zaplatil výměnu desítek oken s protihlukovým těsněním. Přesto se nevyhnul několika žalobám, z nichž některé dosud neskončily.

Stavba dvou tunelů pod Dobrovského ulicí, které měří 1237 a 1258 metrů, má stát kolem 6,5 miliardy korun. Zprůjezdnění je naplánováno na podzim 2011, kompletní dokončení v roce 2014.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK