Největší americký prodejce elektroniky Best Buy zvýšil zisk

25.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. března (ČTK) - Největší americký řetězec s elektronikou Best Buy zvýšil čtvrtletní zisk meziročně o 37 procent na 779 milionů dolarů (téměř 15 miliard Kč) díky silné poptávce po noteboocích a televizorech s plochou obrazovkou. Oznámila to dnes firma.

Tržby společnosti se ve čtvrtém finančním čtvrtletí končícím v únoru zvýšily o 12 procent na 16,55 miliardy dolarů. V celém finančním roce stoupl zisk o 35 procent na 1,32 miliardy dolarů a tržby o deset procent na 49,69 miliardy. V novém finančním roce čeká firma nárůst tržeb na 52 až 53 miliard dolarů.

Akcie podniku po zveřejnění výsledků posílily o téměř osm procent. "Spotřebitel vylézá z úkrytu," řekl k výsledkům analytik Timothy Ghriskey z investiční společnosti Solaris Group. Upozornil rovněž, že výhled firmy Best Buy je konzervativní. "Domnívám se, že chtějí udržet očekávání na nízké úrovni. V ekonomice není dobrá viditelnost," dodal.

Firma Best Buy ve čtvrtletí zvýšila prodej notebooků, televizorů i mobilních telefonů. Tento nárůst byl ale zčásti kompenzován snížením prodejních cen. Společnost po bankrotu rivala Circuit City posílila svůj podíl na trhu, stále se však potýká s ostrou konkurencí ze strany diskontních a internetových prodejců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK