Začal summit EU, lídři se pokusí dohodnout na pomoci Řecku

25.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 25. března (zpravodaj ČTK) - V Bruselu začal summit Evropské unie. V jeho rámci se unijní lídři pokusí dohodnout o pomoci těžce zadluženému Řecku lavírujícímu na pokraji bankrotu.

Klíčové bude, zda se eurozóna dohodne na mechanismu, jak případně Aténám pomoci, pokud to bude nezbytné. Zatím vše nasvědčuje tomu, že by dohoda mohla zahrnovat příslib dvoustranných půjček Řecku. Kromě eurozóny by se ale do pomoci měl zapojit patrně i Mezinárodní měnový fond, ač to ještě před časem řada evropských lídrů odmítala.

Z předsummitových vyjádření zaznívá přesvědčení, že se nakonec podaří státníkům shodnout se a vyslat tím finančním trhům jasný vzkaz. Debaty nyní hodně visí na Německu, jehož kancléřka Angela Merkelová s podporou dvoustranných půjček váhá, respektive požaduje řadu podmínek.

Řecké potíže a unijní snahy o pomoc s jejich řešením budou do značné míry zasedání dominovat, ač formálně na programu ani jednoznačně nefigurují. Kromě nich lídři unijních zemí, mezi nimiž je i český premiér Jan Fischer, budou rokovat o nové desetileté strategii EU či boji s klimatickými změnami.

Podle zpráv, které se objevily těsně před zahájením setkání, se kancléřka Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy dohodli na finanční pomoci Aténám. Právě tyto dvě země by měly nést patrně největší podíl na balíku pomoci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK