Zisk německých železnic Deutsche Bahn loni klesl o 36,2 pct

25.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 25. března (ČTK) - Německému provozovateli železnice Deutsche Bahn AG klesl v loňském roce čistý zisk o 36,2 procenta na 830 milionů eur (21 miliard Kč). Důvodem byl propad počtu přepravených cestujících i nákladů způsobený ekonomickou recesí. Uvedla to firma, ve které vlastní majoritní podíl stát, v dnešním prohlášení.

Příjmy společnosti se snížily o 12 procent na 29,3 miliardy eur. Počet přepravených cestujících loni klesl o 0,6 procenta na téměř dvě miliardy lidí. Nižší byl i počet vypravených vlaků denně, snížil se o jedno procento na 27.000. Objem přepraveného nákladu se propadl o deset procent na 341 milionů tun.

Deutsche Bahn jsou rovněž největším provozovatelem autobusové přepravy v zemi. Počet cestujících v autobusové přepravě se loni zvýšil o téměř čtyři procenta na 800 milionů.

Železnici se loni podařilo snížit dluh o šest procent na 15 miliard eur a ve snižování dluhu hodlá pokračovat i letos. Zaměřit se chce i na zlepšení kvality pro zákazníky a v plánu má do roku 2011 renovaci 2000 menších a středně velkých železničních stanic po celém Německu.

Společnost v roce 2008 zrušila své plány na primární nabídku akcií a uvedla, že s nabídkou akcií počká až do zlepšení podmínek na trhu. Původně firma zamýšlela prodej zhruba 25 procent divizí pro osobní a nákladní přepravu a logistické divize. Železniční infrastruktura měla zůstat v rukách státu, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK