Euro díky předpokládané pomoci pro zadlužené Řecko zpevnilo

25.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. března (ČTK) - Evropská měna dnes posílila vůči dolaru i jenu. Investoři sázejí na to, že představitelé zemí Evropské unie by se na dvoudenním summitu mohli dohodnout na pomoci pro zadlužené Řecko.

V 17:45 SEČ euro vůči dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,3342 USD a k jenu stouplo o 0,72 procenta na 123,69 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,48 procenta na 92,67 JPY.

Francie s Německem se dnes dohodly na pomoci silně zadluženému Řecku, její návrh představí summitu Evropské unie. Konečný kompromis by měl podle diplomatů kombinovat úvěry od států celé Evropské unie, nikoliv jen eurozóny, s finanční pomocí od MMF. Země EU by se k úvěrům přihlásily dobrovolně.

Strach, zda Řecko a další menší členské země eurozóny budou schopny splácet svůj dluh, letos negativně působí na euro. To vůči dolaru od počátku letošního roku oslabilo o téměř sedm procent.

Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke dnes ve výboru pro finanční služby Sněmovny reprezentantů řekl, že americká ekonomika stále potřebuje podporu v podobě rekordně nízkých úrokových sazeb. Dodal však, že Fed je připraven začít stimulační opatření omezovat, jakmile se rozvine hospodářský růst, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK