Britští železničáři vyhlásili stávku od 6. do 9. dubna

25.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. března (ČTK) - Britskou železnici čeká od 6. do 9. dubna stávka. Zaměstnanci údržby a obsluhy signalizace stávkou protestují proti plánovanému propouštění a změnám pracovních praktik ve firmě Network Rail, která provozuje železniční infrastrukturu. Stávka bude první celonárodní stávkou na železnici za 16 let.

Dopravu v Británii komplikují i stávky zaměstnanců palubního personálu aerolinek British Airways. První z nich trvala tři dny od 20. března a další, čtyřdenní stávka má začít 27. března.

Dva hlavní železniční odborové svazy uvedly, že plány Network Rail by mohly ohrozit bezpečnost cestujících. Nechaly rovněž otevřené dveře pro další jednání s Network Rail, která by mohla ještě stávku odvrátit. Network Rail popírá, že by navrhované snížení počtu zaměstnanců a další změny měly nějaký vliv na bezpečnost provozu.

Podle přesnějšího plánu by zaměstnanci údržby měli stávkovat od rána 6. dubna do večera 9. dubna. Zaměstnanci obsluhy signalizačního zařízení pak plánují v daných dnech zastavit práci dvakrát denně na čtyři hodiny v době dopravní špičky, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK