Portugalský parlament podpořil vládní plán rozpočtových úspor

25.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 25. března (ČTK) - Portugalský parlament dnes večer podpořil vládní plán rozpočtových úspor, který má snížit deficit do roku 2013 pod tři procenta hrubého domácího produktu. Menšinoví vládní socialisté jej označují za klíč k odvrácení obav investorů z vývoje veřejných financí země a získali pro něj tichou podporu hlavní opoziční strany PSD.

Portugalsko se chce vyhnout následování Řecka, které se kvůli vysokým deficitům a státnímu dluhu dostalo do fiskální krize a bez pomoci zvenčí mu hrozí státní bankrot. Problémy zejména jihoevropských zemí eura s dluhy ohrožují ekonomickou stabilitu eurozóny a od konce loňského roku podkopávají kurz eura.

Nezávazná rezoluce parlamentu, která trhům dává najevo, že vláda bude schopna prosadit legislativu nezbytnou k dosažení cílů plánu, schválili socialisté, poslanci PSD se zdrželi hlasování. Plán omezení vládních výdajů včetně zmrazení mezd státních zaměstnanců má investory přesvědčit, že vláda myslí vážně svůj cíl snížit rozpočtový deficit do roku 2013 na 2,8 procenta hrubého domácího produktu z loňských 9,3 procenta.

Rostoucí portugalská zadluženost po podzimním vypuknutí řecké krize znervózňuje investory, což zvyšuje zemi náklady na nové výpůjčky a přispívá k oslabování kurzu eura. Přední mezinárodní ratingová agentura Fitch ve středu v obavách o schopnost vlády obsluhovat dluh snížila zemi úvěrový rating, portugalský dluh je však na rozdíl od řeckého nadále hodnocen v investiční kategorii.

Úsporný plán snižuje sociální výdaje, výrazně zkracuje výdaje na armádu a omezuje růst platů zhruba 700.000 státních zaměstnanců. Předpokládá i prodej aktiv, zvýšení daní pro lidi s vysokými příjmy a odstranění některých daňových úlev a výjimek.

Portugalská ekonomika loni utrpěla v důsledku globální recese pokles o 2,7 procenta. Letos se žádné výraznější oživení nečeká a HDP by měl podle odhadů stoupnout jen o 0,7 procenta. Portugalský státní dluh letos dosáhne 86 procent HDP a do roku 2013 vzroste k 90 procentům.

hp dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK