Americké akcie nakonec kvůli Řecku všechny dnešní zisky ztratily

25.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. března (ČTK) - Americké akciové trhy dnes v obavách z neschopnosti Evropy vyřešit problém zadluženého Řecka nakonec ztratily veškeré zisky, jichž dosáhly během dne díky svižnému vzestupu na technologickém trhu. V závěru se prosadil pokles v energetickém sektoru kvůli ztrátě předchozího růstu cen ropy. K ní přispělo zejména oslabení eura k dolaru v souvislosti s řeckou krizí a snahami dosáhnout na summitu EU jejího řešení.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování stoupl o 0,05 procenta na 10.841,21 bodu. Index technologického trhu Nasdaq naopak klesl o 0,06 procenta na 2397,41 bodu.

Akcie zpočátku silně rostly a index Nasdaq získával až 1,3 procenta díky příznivý výhledům firem Qualcomm a Best Buy. Druhý den za sebou rostly akcie finančního sektoru v čele s Citigroup. Ke konci obchodování se však prosadil pokles, který vedl energetický sektor a nejistota kolem evropských dluhů.

Pozornost devizového trhu nadále poutala dluhová krize Řecka, o níž jednají dnes a v pátek šéfové vlád Evropské unie. Německo a Francie se sice dohodly na podmínkách pomoci zadlužené zemi, euro však po kolísavém obchodování večer kleslo k dolaru na nové desetiměsíční minimum v reakci na slova šéfa Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta. Ten potvrdil svůj negativní postoj k zapojení Mezinárodního měnového fondu do pomoci Řecku a vyzval země eura, aby se více staraly o svou finanční situaci.

Euro po zprávě o dohodě Paříže a Berlína stouplo na 1,3386 USD, ve druhé polovině newyorského obchodování však kleslo až na 1,3279 USD, nejníže od května 2009, a ke konci dne bylo se ztrátou 0,2 procenta na 1,3288 USD. Kurz evropské měny byl ještě minulý týden na 1,38 USD a od počátku roku ztratil k dolaru sedm procent. Dolar proti jenu dnes posílil o 0,7 procenta na 92,84 JPY a dostal se nejvýše od 8. ledna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK