Čtvrtletní zisk Oracle stoupl podle očekávání o devět procent

25.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Los Angeles/New York 25. března (ČTK) - Zisk amerického výrobce podnikového softwaru Oracle se ve třetím čtvrtletí firemního finančního roku díky zlepšenému prodeji programů zvýšil zhruba podle očekávání a výrazně stoupl klíčový údaj o prodeji nových softwarových licencí. Čistý zisk v meziročním srovnání stoupl o devět procent na 1,9 miliardy dolarů (asi 36,3 miliardy Kč) a zhruba stejným tempem se zvýšil zisk na akcii, sdělila dnes společnost.

Zisk světové dvojky v podnikovém softwaru a největšího světového výrobce databázového softwaru se v přepočtu na akcii zvýšil o tři centy na 38 centů a o jeden cent překonal průměrné odhady analytiků. Dnešní výsledky vyvolávají naděje na oživení technologických výdajů, které se před rokem za hluboké recese silně propadly.

Prodej softwarových licencí novým zákazníkům, klíčový indikátor budoucího vývoje ziskovosti, vzrostl o 13 procent na 1,7 miliardy USD, což bylo výrazně nad odhady. Noví zákazníci obvykle podepisují smlouvy na servis, což je významný zdroj předvídatelných a pravidelných příjmů.

Celkové tržby společnosti za tři měsíce do konce února vzrostly o 18 procent na 6,5 miliardy dolarů. Bez započítání akvizice firmy Sun Microsystems za 7,4 miliardy dolarů, kterou Oracle završil na konci ledna, byly tržby vyšší o sedm procent.

"Integrace firmy Sun Microsystems pokračuje lépe, než se očekávalo," sdělil ve firemní zprávě prezident Oracle Safra Catz. Dodal, že Sun Micro v tomto čtvrtletí zřetelně přispěje k růstu zisků na akcii celé společnosti. Oracle získal koupí Sun Micro správu programovacího jazyku Java, který ve světě pracuje ve více než miliardě zařízení, a operační systém Solaris.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK