Japonské akcie opět zpevnily; Nikkei přechodně nad 11.000 body

26.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. března (ČTK) - Japonské akcie zakončily týden dalším růstem a jejich hlavní index po roce a půl přechodně vystoupil nad hranici 11.000 bodů, i když se nad ní nakonec neudržel. Zájem byl především o akcie exportérů, které těží z poklesu kurzu jenu vůči dolaru, na devizových trzích se kvůli problémům Řecka pozornost soustředila hlavně na jednotnou evropskou měnu euro.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 167,52 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 1,55 procenta na hodnotě 10.996,37 bodu. Během dne vystoupil až na 11.001,59 bodu, kde byl naposledy v říjnu 2008. Podobně širší index Topix vzrostl o 1,5 procenta na 966,72 bodu.

Růst se týkal většiny sektorů, včetně akcií firem z odvětví vyspělých technologií. Vzhůru se tak vydaly například akcie Advantest a Canon, podle makléřů ale k celkovému růstu trhu přispělo i takzvané krytí krátkých pozic na index Nikkei. Část obchodníků se domnívala, že akcie budou po vytrvalém růstu klesat, což se ale nestalo, a proto byli nuceni tyto sázky rušit.

Na devizových trzích se se stabilizoval kurz eura, které nejvíce reagovalo na dohodu evropských lídrů o pomoci zadluženému Řecku. Pomoc má spočívat ve formě záchranné sítě, na které by se podílel i Mezinárodní měnový fond. Pokud bude Řecko potřebovat, může dostat pomoc na základě koordinovaných bilaterálních půjček od partnerů v eurozóně.

"Trh věděl, že Řecko se nakonec nějaké pomoci dočká. Dohoda evropských lídrů ale postrádá podrobnosti a trh není zrovna přesvědčen o tom, že je Řecko schopno provést fiskální rekonstrukci," řekl podle agentury Reuters ekonom společnosti Mizuho Corporate Bank Daisuke Karakama. Část analytiků si ale myslí, že když se zapojí měnový fond, Řecko by se mohlo postavit na nohy rychleji.

Řecko si kvůli špatnému stavu svých veřejných financí a vysokým dluhům v současné době půjčuje za více než dvakrát vyšší úroky než Německo. Navíc od 20. dubna do 23. května si Atény musejí zajistit zhruba 16 miliard eur (asi 405,8 miliardy Kč) na refinancování dluhu.

Euro se během čtvrtka propadlo pod 1,33 USD a dostalo se až na 1,3267 USD. Nakonec ale pokles dokázalo zastavit a v Tokiu končilo na 1,3340 USD, což je proti předchozímu závěru vzestup o 0,5 procenta. Ještě zhruba před týdnem bylo euro blízko 1,38 USD, jak se ale propadlo pod 1,35 USD, pokles akceleroval.

Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, zůstal těsně pod desetiměsíčním maximem 82,877 bodu. Index byl delší dobu v blízkosti 80 bodů, výrazně vzhůru se vydal až v posledních dnech.

K japonskému jenu dolar ve čtvrtek vystoupil na 92,96 JPY, což je nejvyšší hodnota od začátku ledna. Dnes oslabil a ustálil se na 92,54 JPY. Zisky si udržely měny s vyšším úročením jako je australský a novozélandský dolar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK