ČSÚ: Pohonné hmoty kromě LPG opět zdražily

26.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu opět rostly. Jen plyn LPG mírně zlevnil. Nejprodávanější benzin Natural 95 se v pondělí prodával průměrně za 31,63 koruny za litr a byl tak o 20 haléřů dražší než o týden dříve. Motorová nafta zdražila o devět haléřů a prodávala se v průměru za 29,76 Kč/l. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Bezolovnatý benzin Special 91 s přísadou zdražil průměrně o 20 haléřů a prodával se za 31,01 koruny za litr. O jeden haléř naopak zlevnil plyn LPG, který se prodával průměrně za 14,64 Kč/l.

Ceny pohonných hmot pravidelně sleduje i společnost CCS. Podle jejích pondělních údajů průměrná cena benzinu v uplynulém týdnu stoupla o 24 haléřů na 31,32 koruny za litr. Nafta zdražila o 15 haléřů na 29,48 Kč/l. Podle společnosti PETROLmedia je cena benzinu nejdražší za poslední rok a půl.

"Ceny pohonných hmot nepřetržitě rostou již čtyři týdny po sobě. Příčinu můžeme hledat v cenách ropy, která roste od druhého únorového týdne," uvedl analytik společnosti Broker Consulting Jan Šimek.

Tento týden ve středu se cena americké lehké ropy sice propadla o více než dva dolary pod 80 dolarů za barel po zprávě o překvapivě prudkém nárůstu zásob suroviny v USA, poté ale část ztrát smazala a vracela se zpátky nad 80 dolarů. Ve čtvrtek kvůli poklesu kurzu dolaru vůči euru a příznivým údajům o vývoji ekonomiky USA se dále zvýšila nad 81 dolarů.

"Oproti loňskému březnu je litr benzinu dražší zhruba o šest korun a litr nafty je dražší o pět korun. V případě, že by se ceny ropy dostaly na maxima z roku 2008 v současné době, vlivem vyššího zdanění paliv by se ceny pohonných hmot mohly přiblížit až k hranici 40 korun za litr," upozornil analytik společnosti PETROLmedia Michal Roškanin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK