Nová unijní "desetiletka" a její cíle zatím ještě nemají vyhráno

26.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 26. března (zpravodaj ČTK) - Lídři Evropské unie zatím zřejmě nedají zelenou některým konkrétním cílům, které Evropská komise vytyčila pro novou unijní "desetiletku". Z řady stran se totiž na plán k zajištění nových pracovních míst a ekonomického růstu snesla kritika.

Podle představ komise by jeden z cílů, které by měla EU podle strategie do roku 2020 dosáhnout, mělo být, že se zvýší míra zaměstnanosti u populace ve věku 20 až 64 let ze současných 69 na nejméně 75 procent. Tento cíl by měl podle návrhů závěrů summitu, které má ČTK k dispozici, zůstat nezměněn. Naopak v oblasti vzdělávání a chudoby státníci zatím konkrétní mety zřejmě odmítnou stanovit.

Jedním z cílů navržených komisí také je, aby EU dávala v roce 2020 na vědu a výzkum tři procenta HDP. Například ale Slovensko má s tímto problém. Jeho premiér Robert Fico v noci právě tento ukazatel vybral jako příklad, když kritizoval nereálnost cílů. Prohlásil k tomu, že na Slovensku by v roce 2015 mělo na tento účel proudit jen asi 1,8 či 1,9 procenta HDP. Těžko tak čekat, že by se pak situace výrazně zlepšila v dalších pěti letech.

Fico cíle strategie označil za absolutně iluzorní. "Podle mého názoru dopadne tento dokument jako lisabonská strategie," připomněl předchůdkyni nyní připravované desetiletky. Lisabonská strategie měla do roku 2010 z unie učinil nejkonkurenceschopnější ekonomiku světa, což se nestalo. "Skončilo to fiaskem," řekl otevřeně slovenský premiér.

"Přiznám se, že jsem vystoupil v diskuzi s tím, že považuji tyto cíle, které jsou navrhnuté, za absolutně iluzorní," řekl.

Od českých zástupců zase zaznívaly pochyby před jednáním třeba ohledně cíle v oblasti chudoby. Podle návrhu komise si měla unie dát cíl, že počet lidí žijících v chudobě klesne o 20 milionů. Jenže z různých stran byly slyšet hlasy, že podobná věc by ve strategii pro růst a zaměstnanost být neměla.

Podle návrhů závěrů, které se nicméně ještě mohou změnit, ale ono zmiňované číslo nakonec zahrnuto nebude. Pasáž o chudobě sice zůstane, avšak prozatím jen ve velmi obecné rovině. O konkrétních metách se budou státníci bavit v červnu na dalším summitu, na němž by měla být strategie definitivně schválena.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK