Elektromobily zatím budou mít podle Nissanu běžný design

26.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Acugi (Japonsko) 26. března (ČTK) - Futuristický design pro elektrovozy se v nejbližších deseti letech pravděpodobně do hromadné výroby nedostane. Uvedl to dnes hlavní designér Nissanu Širo Nakamura. Dodal, že automobilky se soustředí na konvenční vzhled aut, aby auty s nulovými emisemi zaujali spotřebitele.

Velcí výrobci aut již předvedli své modely elektrovozů nebo se k tomu chystají. Experimentální design jako u prototypu Pivo ve tvaru bubliny od Nissanu se do prodejen zřejmě nedostane. První elektrovůz Nissanu, LEAF, který by měl jít do výroby ještě letos, má sice zajímavé křivky, ale vypadá jako standardní auto s benzínovým motorem.

Elektrovozy přitom můžou mít podivné tvary, protože jejich konstrukce není omezena tvarem a velikostí motoru. Baterie se můžou na kostře jejich karoserie umístit v podstatě kdekoli.

"S LEAF ale usilujeme o tradičního kupce," řekl Nakamura novinářům v konstruktérském centru Nissanu na předměstí Tokia Acugi. Než elektrovozy přijmou futuristický vzhled až v druhé či třetí generaci, možná až ze dekádu, citovala ho agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK