Koruna dopoledne k euru oslabila o osm haléřů a k dolaru stagnuje

26.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Česká měna z nových zpráv o finanční pomoci Řecku nic nevytěžila a vůči euru oslabila, zatímco k dolaru stagnuje. Proti čtvrtku byla před 11:30 k euru níže o osm haléřů na 25,41 Kč/EUR a vůči dolaru stála na 18,98 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Důvodem pro oslabení koruny mohou být podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka klesající evropské akcie, nelze ale vyloučit ani zpožděnou reakci "na holubičí tóny" z České národní banky. ČNB ve čtvrtek ponechala podle očekávání hlavní úrokovou sazbu na historicky nejnižším jednom procentu, dva ze šesti účastníků jednání bankovní rady ovšem hlasovali pro snížení úroků.

"Summit EU konečně dal pomoci Řecku konkrétní obrysy. Pokud si to situace na trzích vynutí, mělo by se Řecko opřít o úvěr Mezinárodního měnového fondu a také o pomoc v rámci dvoustranných smluv se zeměmi eurozóny. Jde o kompromis mezi představami Německa a Francie, které se na tomto plánu nakonec shodly. Nedá se však říci, že by trhy na oznámený plán reagovaly nějak euforicky," dodal Vlk.

Americký dolar dopoledne vůči euru oslabil nad 1,339 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK