Akcie v uplynulém týdnu posílily, index PX přidal 1,83 pct.

26.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Akcie na pražské burze během uplynulého týdne při poměrně živém obchodování posílily. Hlavní index PX posílil o 1,83 procenta na 1210,7 bodu. Nejvíce zpevnily akcie společnosti NWR, naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byl developer ECM. Výsledky dnes ČTK převzala z burzy.

"V uplynulém týdnu jsme zažili poměrně živé obchodování, co se relativní změny týče, kdy úterní pozitivní nádech ve středu vystřídalo vybírání zisků, které však do konce týdne nahradil nákupní apetit," uvedl vedoucí analytického oddělení Atlantik FT Milan Vaníček.

Akcie NWR v uplynulém týdnu posílily o 4,7 procenta na 214,7 koruny. "Akcie profitovaly ze zvýšených doporučení," uvedl Vaníček. K oslabení akcií ECM podle něj došlo bez výraznějších kurzotvorných zpráv.

Z domácích zpráv bylo v týdnu zajímavé podle Vaníčka dění kolem developerské společnosti Orco. Lucemburská společnost Millenius Investments se totiž stala největším akcionářem Orka s 7,7 procenta. Současně akcionáři kontrolující údajně přes 10 procent požadují svolání valné hromady, na které by chtěli odvolat všechny současné členy představenstva včetně generálního ředitele. Akcie na dané zprávy reagovala pozitivně a posílily během týdne o 3,7 procenta na 200 korun.

V příštím týdnu bude podle Vaníčka pokračovat výsledková sezona. V úterý ohlásí výsledky Orco, KIT digital a zřejmě i Philip Morris ČR. Ve středu pak zveřejní svá čísla pojišťovna VIG.

Investoři budou podle Vaníčka příští týden sledovat nadále dění kolem Řecka a makroekonomické ukazatele. Vzhledem k velikonočním svátkům bude značné množství trhů včetně USA, Londýna, Německa, Polska v pátek zavřeno. Domácí trh pak bude zavřen 5. dubna. "Celkově se domníváme, že může na trzích v příštím týdnu přetrvat pozitivní nálada s ohledem na konec čtvrtletí, zkrácený týden a spíše pozitivní očekávání na americkou nezaměstnanost," uvedl Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK