Zemědělci od uvažovaných protestů definitivně neustoupili

26.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sloupnice (Svitavsko) 26. března (ČTK) - Zemědělci nadále zvažují protesty před antimonopolním úřadem a supermarkety především v Pardubickém kraji. Mohou se vydat i před ministerstvo financí. Podle farmářů nastavené podmínky obchodních řetězců diskriminují mlékárny i zemědělské podniky. Jejich podnět řeší antimonopolní úřad. Výsledky by měl oznámit na přelomu dubna a května. ČTK o tom informoval po dnešním jednání zástupců Agrární komory, Zemědělského svazu a Krizového štábu zemědělců Pardubického kraje Oldřich Vašina.

"Zemědělci mají dlouhodobě vysoké ztráty z výroby mléka, a proto požadujeme spravedlivý podíl na spotřebitelské ceně zejména u mléčných výrobků," uvedl Vašina.

Od února platí zákon o tržní síle. Protesty mohou následovat v případě, jestliže se zjistí, že řetězce nadále porušují normy stanovené zákonem a chovají se neeticky. Původně chtěli agrárníci demonstrace uspořádat už v březnu, nakonec se ale rozhodli, že vyčkají, až jak rozhodne antimonopolní úřad. Ten bude podnět řešit do konce března, následující měsíc zpracuje výsledky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK