Euro díky pomoci pro Řecko posiluje

26.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. března (ČTK) - Euro dnes na devizových trzích posiluje. Reaguje tak na zprávu, že země eurozóny se dohodly na pomoci pro zadlužené Řecko.

V 18:10 SEČ euro vůči dolaru posílilo o 0,76 procenta na 1,3378 USD. Euro vůči dolaru od počátku letošního roku kvůli obavám o Řecko oslabilo o šest procent. K jenu euro stouplo o 0,57 procenta na 123,73 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,21 procenta na 92,47 JPY.

Země platící eurem se ve čtvrtek dohodly, že v případě potřeby půjčí Řecku a přispěje i Mezinárodní měnový fond (MMF). Řecký ministr financí uvedl, že dohoda zbavila jeho zemi rizika bankrotu, kdy by nebyla schopná plnit své závazky. Samotná dohoda nicméně neznamená, že Řekové automaticky získají miliardy eur.

Dohoda však nezbavila investory obav o situaci dalších zemí eurozóny, jako Portugalsko a Španělsko. Analytici také upozorňují, že dohoda nabízí peníze pouze jako poslední řešení a pouze v případě jednomyslného schválení členskými zeměmi.

Dolar pouze nepatrně reagoval na zprávu ministerstva obchodu, že americká ekonomika v posledním loňském čtvrtletí rostla pomaleji, než se původně čekalo, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK