Odbory British Airways hrozí dalšími stávkovými akcemi

28.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. března (ČTK) - Odbory palubního personálu britské letecké společnosti British Airways pohrozily na konci prvního dne své čtyřdenní stávky dalšími stávkovými akcemi, pokud nenastane průlom v jednáních o jejich požadavcích na mzdy a zachování pracovních míst. Stávka dnes pokračuje druhým dnem a navazuje na třídenní akci odborů z minulého víkendu. Akce narušuje provoz firmy včetně spojů mezi Prahou a Londýnem, většinu cestujících se však British Airways nadále daří přepravovat.

"Neohlašujeme v této chvíli žádnou (novou) stávkovou akci a do 8. dubna to dělat nebudeme," sdělil mluvčí odborů Unite agentuře Reuters. "Zůstává to však velmi pravděpodobné," dodal.

British Airways mají ode dneška až do úterý mezi Prahou a Londýnem vypravovat denně pouze dva lety ze čtyř jedním směrem. Z ruzyňského letiště nebudou podle plánu startovat lety ve 12:15 a 18:45, z Londýna v 11:05 a 18:35. České zastoupení British Airways také cestujícím doporučilo, aby sledovali aktuální informace na internetové stránce www.ba.com.

Labouristická vláda opět vyzvala British Airways a Unite k obnoveni rozhovorů. "Velmi to škodí British Airways, celé ekonomice i právě těm pracovním místům odborových členů, které mají odbory za úkol chránit," uvedl v televizi Sky News ministr dopravy Andrew Adonis. "Proto je důležité, aby se vrátili k jednacímu stolu a snažili se vyřešit spor jednáním, nikoli konfrontací," řekl.

Spor v British Airways stejně jako první celostátní železniční stávka za 16 let plánovaná od 6. do 9. dubna znamená velké komplikace pro labouristickou vládu premiéra Gordona Browna, který by měl podle očekávání vyhlásit parlamentní volby na počátek května. Odbory jsou hlavními sponzory labouristů a opoziční konzervativci vládu obviňují ze slabosti vůči nim.

Obě strany sporu říkají, že jsou ochotny jednat, žádné datum však není stanoveno a pokračují slovní přestřelky. British Airways uvádějí, že za stávky přepraví tři čtvrtiny cestujících s rezervacemi a pro dalších 18 procent zajistí alternativní lety u jiných přepravců. V sobotu podle firmy fungovaly lety podle plánu na londýnských letištích Gatwick a City a na největším letišti Heathrow nastoupilo dost personálu, aby zde přepravce vypravil 70 procent dálkových letů. Svaz Unite naopak prohlásil, že podpora stávky je vysoká a z Heathrow bylo zrušeno 43 letů.

Společnost uvádí, že třídenní stávka o minulém víkendu ji stála denně kolem sedmi milionů liber (zhruba 198 milionů Kč). Odbory však denní ztrátu za minulé stávky vyčíslily na 15 až 20 milionů liber.

Společnost chce snížením nákladů uspořit ročně 62,5 milionu liber. Její snahou je vyrovnat se po jedné z nejhorších krizí v historii komerční letecké dopravy s klesající poptávkou, kolísavými cenami paliv a sílící konkurencí nízkonákladových přepravců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK