Důvěra ve slovenskou ekonomiku stoupla nejvýše od října 2008

29.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 29. března (ČTK) - Důvěra slovenských podniků a spotřebitelů v ekonomiku v březnu stoupla desátý měsíc za sebou a ocitla se nejvýše od října 2008. Ukazatel ve třetím měsíci vzrostl na 89 bodů z únorových 87,1 bodu. Březnový výsledek podpořilo posílení důvěry ve všech sledovaných složkách s výjimkou stavebnictví. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil slovenský statistický úřad. Důvěra v ekonomiku se na své dno propadla loni v květnu.

Důvěra v průmyslu, která má v celkovém ukazateli největší váhu, se v březnu zvýšila o 9,3 bodu na čtyři body. Po přibližně dvou letech se tak dostala nad úroveň dlouhodobého průměru. Její vývoj podle statistiků pozitivně ovlivnil očekávaný růst produkce v následujících třech měsících a růst poptávky po průmyslových výrobcích.

Nálada spotřebitelů se v březnu proti únoru zlepšila o 2,2 bodu na minus 17,8 bodu. V maloobchodě se ukazatel důvěry mírně zlepšil na minus 9,7 bodu. Indikátor důvěry ve službách vzrostl osmý měsíc za sebou, v březnu se vyšplhal na 18 bodů.

Důvěra ve stavebnictví se však snížila o půl bodu na minus 42,5 bodu. Náladu v odvětví zhoršil pokles současné poptávky po stavební produkci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK