Výrobce tepla Lenoxa přiznal finanční problémy, žádá reorganizaci

29.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 29. března (ČTK) - Liberecká společnost Lenoxa, dodavatel tepla a elektřiny, přiznala finanční problémy a připojila se k návrhu insolvenčního řízení, který podal jeden z věřitelů. Lenoxa žádá soud o povolení reorganizace. Bankám, leasingovým společnostem a dodavatelům plynu dluží firma přes 67 milionů korun, které není schopna splácet. ČTK to dnes zjistila v insolvenčním rejstříku na www.justice.cz.

Insolvenční řízení s Lenoxou zahájil liberecký soud 12. března. Návrh podal věřitel Jan Honzík z Jiříkova, kterému firma dluží 102.795 korun na nájemném, a žádal proto vyhlášení úpadku. Lenoxa podle něj zastavila platby, protože nemá peníze. To potvrzuje také insolvenční návrh podaný Lenoxou. Firma dluží také svým zaměstnancům a finančnímu úřadu.

Akciová společnost Lenoxa má v Česku přes dvě desítky provozů a loni zaměstnávala 30 lidí. Podle insolvenčního návrhu uskutečnila v roce 2009 zakázky za 59,65 milionu korun, což ve srovnání s rokem 2008 představovalo pokles o 28 procent. Loňské hospodaření firmy bylo vyrovnané, když rok před tím podnik vykázal zisk 422.000 korun. Firma je dlouhodobě terčem kritiky kvůli údajně přemrštěným cenám tepla, které prověřuje Energetický regulační úřad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK