Průzkum: Spotřebitelské prostředí se zhoršilo ve většině zemí EU

29.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 29. března (zpravodaj ČTK) - Ve velké většině zemí Evropské unie se loni proti předchozímu roku zhoršilo spotřebitelské prostředí. Výjimkou v tomto směru není na rozdíl od Slovenska ani Česko. Vyplývá to z dnešní zprávy o spotřebitelských trzích, kterou představila Evropská komise. Zpráva vychází z průzkumů mezi lidmi.

Jen u osmi zemí experti loni zaregistrovali meziroční vylepšení spotřebitelského prostředí. Kromě Slovenska to bylo v Británii, Francii, Rakousku, Irsku, Itálii, Lucembursku a Portugalsku. Index celé EU se propadl z 57 bodů na 55. V případě Česka, které se řadí do unijního podprůměru, však pokles byl ještě výraznější: ze 48 na 44 bodů.

Nejlépe na tom v loňském roce byla Británie se 68 body ze 100 možných. Lepší výsledek než ČR mělo v tomto směru i Slovensko, u něhož EK hlásí nárůst indexu spotřebitelské prostředí z 50 na 51 bodů. Nejhůře na tom loni bylo Bulharsko se 37 body, kam index klesl z předloňských 38 bodů.

Index je založen na průzkumech mezi lidmi. Zkoumá se třeba to, jak se cítí chráněni normami, zda věří úřadům, že ochraňují jejich spotřebitelská práva, zda nedostávají od obchodníků či z reklam zavádějící či neúplné informace. V potaz se ale bere i vnímání toho, zda jsou lidé přesvědčeni o bezpečnosti či nebezpečnosti produktů nebo jak se vyřizují jejich stížnosti.

Podle materiálu komise spotřebitelé plně nevyužívají výhod vnitřního trhu. Děje se tak mimo jiné kvůli překážkám v přeshraničním obchodě. Výrazně se také napříč 27 státy EU liší dostupnost zboží a služeb. Je zřejmé, že na zhoršení situace se výraznou měrou podílejí dopady vážné finanční a ekonomické krize, která Evropu i další části světa tvrdě zasáhla, uvedla komise.

"Pro spotřebitele je jednotný evropský trh příslibem větší nabídky a nižších cen. Tento příslib ale zůstává často nenaplněn, neboť obchodníci a stejně tak zákazníci zůstávají omezeni hranicemi daného členského státu z důvodu značných překážek," podotkl komisař pro zdraví a ochranu spotřebitele John Dalli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK