Tůma: Termín přijetí eura závisí na stavu veřejných financí

29.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Termín přijetí eura se bude podle guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy odvíjet od schopnosti konsolidovat stav veřejných financí. Přijetí eura je tak o politické vůli a politickém rozhodnutí, uvedl guvernér na dnešní konferenci k zavedení eura. Podle vyjádření některých politiků i ekonomů z posledních týdnů je možné přijmout euro nejdříve v roce 2015.

Česká republika podle informací ministerstva financí loni nesplnila dvě ze čtyř maastrichtských kritérií, tedy požadavků Evropské unie nezbytných pro přijetí eura. Země nesplnila kvůli růstu schodku státního rozpočtu tříprocentní hranici deficitu veřejných financí. ČR rovněž nevyhověla kurzovému kritériu, protože zatím nevstoupila do systému směnných kurzů ERM II.

"Dneska je z debaty o zavedení eura v každém případě zřejmé, že úzkým místem jsou veřejné finance... Je to tedy o veřejných financích a je to tedy o politické vůli a politickém rozhodnutí," uvedl dnes Tůma. Podle něj je navíc málo pravděpodobné, že by se situace mohla změnit během jednoho roku. "A tak se mluví o roce 2015," dodal.

Podle guvernéra je země celkem slušně připravena na přijetí eura v případě inflace, čemuž odpovídá i úroveň úrokových sazeb. U kurzu koruny je to podle něj obtížné hodnotit, protože ČR není v systému ERM II. "Splnění maastrichtských kritérií je podmínkou nutnou, a nikoliv dostačující pro přijetí eura," upozornil Tůma.

Celkově podle něj bylo zavedení eura úspěchem. Evropská centrální banka podle Tůmy dokázala převzít důvěryhodnost německé Bundesbank, euro se stalo rezervní měnou a svůj podíl navíc jako rezervní měna navyšuje.

Podle ministra financí Eduarda Janoty je nejbližším možným termínem pro přijetí eura rok 2015. Nutné je ovšem snížit deficit veřejných financí ke třem procentům hrubého domácího produktu v roce 2013, což bude znamenat i výrazné škrty a změny výdajů i příjmů rozpočtu. Sociální demokraté plánují přijetí eura v roce 2015 až 2016, ODS mluví o možném přijetí eura v roce 2015.

Podle odhadů ministerstva financí deficit veřejných financí klesne letos na 5,3 procenta HDP. Loni byl podle předběžných údajů MF deficit veřejných financí 6,6 procenta HDP. Česká národní banka pro letošní rok zhoršila odhad vývoje deficitu veřejných financí na 5,9 procenta HDP, pro příští rok očekává rovněž zhoršení na 6,5 procenta.

Maastrichtská kritéria:

Inflace - ČR loni plnila

- odchylka od průměru tří členských zemí s nejnižší inflací maximálně 1,5 procenta (ČR loni vykázala 0,9 procenta; referenční hodnota 1,8 procenta)

Veřejné finance - ČR loni neplnila; letos zřejmě také ne

- schodek veřejných financí maximálně tři procenta hrubého domácího produktu (ČR měla loni 6,6 procenta; letos bude podle plánů ministerstva financí 5,3 procenta HDP)

Zadluženost - ČR plní

- zadluženost země nesmí přesáhnout 60 procent HDP, i když je možné, aby stát s vyšší mírou zadluženosti přijal euro za předpokladu, že se jeho zadluženost trvale snižuje. (Loni byl dluh Česka na 35,6 procenta HDP)

Měnový kurz - ČR zatím nevstoupila do systému ERM II

- udržování kurzu měny ve stanoveném pásmu alespoň dva roky

Úrokové sazby - ČR nemá problémy

- průměrná dlouhodobá nominální úroková sazba nesmí překročit o více než dva procentní body průměr úrokových sazeb tří členských zemí, které mají nejnižší inflaci (ČR měla 4,9 procenta; referenční hodnota byla 6,3 procenta)

Zdroj: www.zavedenieura.cz

sos dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK