Cena ropy se prudce zvyšuje, barel WTI stojí více než 82 dolarů

29.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 29. března (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes prudce zvyšují a značný vliv na jejich růst má jednak slabší dolar, jednak růst cen akcií. Investoři se nechali inspirovat solidními statistickými čísly, která ukazují, že stav americké ekonomiky se dál zlepšuje a spolu s tím se zlepšují vyhlídky i na růst spotřeby ropy.

Kolem 16:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za 82,20 USD a proti předchozímu závěru byla jeho cena vyšší asi o 2,8 procenta. Během dne se ale cena přechodně zvýšila až na 82,24 USD. Barel severomořské ropy brent zdražil v podobném rozsahu a dostal se těsně nad 81 dolarů.

"Ropa teď reaguje na dolar," podotkl analytik trhu s ropou ve finančním ústavu Commerzbank Eugen Weinberg. "Akciové trhy rovněž zpevňují, dolar je ale mnohem slabší vůči euru, což táhne vzhůru všechny komodity," řekl dále Weinberg, jehož cituje agentura Reuters.

Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, oslabil skoro o půl procenta. K euru dolar klesl zhruba o 0,3 procenta, vůči jenu je relativně stabilní. Klesající dolar má obecně vliv na růst poptávky po rizikovějších aktivech, což jsou například i komodity v čele s ropou.

Akciové trhy v USA zahájily dnešní obchodování růstem a reagovaly hlavně na vývoj poptávky po nových dluhopisech, které se chystá vydat řecká vláda. Zájemců o dluhopisy v předpokládaném objemu pěti miliard eur bylo sice dost, zdaleka ne však tolik, jako o předchozí emisi splatnou za deset let.

Investory budou nyní zajímat další statistická data, především údaje o situaci na americkém trhu práce, které budou zveřejněny v pátek. Zatím na trhy příznivě působí informace o růstu ekonomické důvěry v eurozóně a také zprávy o růstu výdajů amerických spotřebitelů. Vývoj naznačuje hospodářské oživení na obou stranách Atlantiku.

Solidní zprávy ale přicházejí i z Asie. Například Čína očekává, že v prvním čtvrtletí její ekonomika poroste tempem 12 procent ročně, což dává dobré předpoklady pro vývoj poptávky po palivech. Průmyslová výroba v Číně nyní silně roste, což analytiky nutí zvyšovat odhady růstu ekonomiky. Z Japonska pak přišla zpráva o nejsilnějším růstu maloobchodního obratu za posledních 13 let.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 81,09 79,29 New York - Nymex WTI květen 82,14 80,00

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK